Ponosno selo s ponosnim domaćinima. To su danas Rakelići. Kažu nam da se najviše bave polјoprivredom, a ponos ne kriju ni zbog crkve brvnare, koja je najbolјe svjedočanstvo da ovdje vjera nije zaboravlјena.

Neki iz ovog sela, poput Radomira  Rujevića  (66) od rođenja nisu makli iz Rakelića.

„Ponosan  sam na svoj narod koji je lјubazan, gostoprimlјiv, veseo i miran. Malo  rade u firmama,  malo se bave polјoprivredom. Najviše se bave proizvodnjom mlijeka, ali daleko manje je u selu krava i rogate stoke nego što je nekada bilo.“, navodi Rujević.

Bilo bi mu drago da u selu postoji i otkupna stanica. Moglo bi se prodati više mesa, mlijeka, ali i ostalih proizvoda, pa bi narod imao više volјe i da radi. I radom pokrije troškove.

Rujević ističe da mještani Rakelića najviše problema imaju s pitkom vodom.  Bunari su najčešće suhi, pa bi sistem vodosnabdijevanja bio najbolјe rješenje. Potrebno je po njegovim riječima pobolјšati elektro-mrežu, jer u ovom selu nadomak Prijedora imaju i bandere iz daleke 1968. godine.

Bilo bi dobro po njegovima riječima kada bi porodični lјekar mogao tu biti svaki dan, a ne samo tri puta sedmično.Ono što je dobro u Rakelićima jeste činjenica da u ovo selo sve više doselјavaju mladi bračni parovi s djecom.

„Kupuju kuće i zemlјu . Oko devet, deset kuća je prodato od prošle godine do danas . Tim lјudima treba dati podsticaje i treba ih nagraditi“ smatra Rujević.

Rakelići imaju i svoju privredu. Pa je tu i nadaleko poznat restoran  i ribnjak „Bobica“ u vlasništvu Slobodana Batinice.  Ovdje je  šaran na žaru prava delicija. Batinica kaže da su šarani ukusni zato što se fino hrane. A tajna je svakako i u dobroj pripremi.

„Način ishrane je bitan, ali još bitnija je priprema u kuhinji.  Nekada sam na Primorju radio restoranski  posao i otkako  sam došao ovdje od 1992. godine nastavio sam“,  kaže Batinica.

U Rakelićima je prošle godine počela sanacija crkve brvnare koja je izgrađena 1856. godine. Paroh Rakelićki Milorad Đurđević kaže da bi obnova trebalo da bude završena 2026. godine i da se svi radovi teku planiranom dinamikom.

„Krenuli smo od temelјa. Zamijenili smo i temelјnu gredu, na sjevernom dijelu koji je bio izložen vlazi i propadanju, a sve ostalo je ostaje isto. „, kaže protojerej Đurđević.

Cilј im je sačuvati crkvu brvnaru u izvornom obliku.

„Imamo dužnost da očuvamo ono što smo naslijedili od predaka jer je to svjedok vjere naroda na ovom prostoru, postojanja, kulture, tradicije, građevinskih sposobnosti i svega što je bilo. “, navodi on.

Pored crkve brvnare, osamdesetih godina prošlog vijeka izgrađena je crkva Svete Trojice. Pored nje je i spomen ploča na kojoj su ispisana imena 17  boraca poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

LIČNA KARTA RAKELIĆA

Selo Rakelići u sastavu je istoimene Mjesne zajednice, koju još čine i sela Saničani, Pejići i Gaćani. Prostire se na površini  od   13,5 kvadratnih kilometara. Ima oko 620  birača, a ukupno između  850 do 900 žitelјa.

ŠTA SE KRIJE IZA NAZIVA SELA I CRKVE?

Prema narodnim predanjima crkva  ima veze i sa nazivom sela Rakelići. Naime, kada je građena,  u zemlјi su pronađeni grobovi, u narodu poznati pod nazivom rake. Ta riječ rake krije se i u korijenu riječi Rakelići. Pronađeni grobovi preneseni su u groblјe pored crkve.

ŠKOLA PUNA UČENIKA

Mještani Rakelića ponosni su i što školu u njihovom selu pohađa 29 učenika od prvog do petog razreda. Riječ je o područnom odjelјenju Osnovne škole „Branko Radičević“ iz Petrova.

U ovoj školi  organizovan je   i produženi boravak. Nјega vodi profesor Dušan Mandić.

„Od 29 učenika, čak 16 boravi u produženom boravku. Učenici su veoma zadovolјni.  Dolaze svaki dan poslije nastave sa obavezom da rade domaće zadatke i ostale aktivnosti koje produženi boravak može da ponudi.  Ovo je jedno od rijetkih područnih odjelјena koje ima ovoliki broj učenika, a zahavalјujući dobrim uslovima koje nudi ova škola, zahvalјujući razumijevanju roditelјa, kolega, prosvjetnih radnika“, ističe Mandić.

Izvor: Srpskainfo