Član Centralne izborne komisije BiH Vlado Rogić izjavio je danas da se listić iz Narodne skupštine Republike Srpske na kojem je prekriženo ime jednog kandidata za delegata u Dom naroda parlamenta BiH ne može smatrati važećim.

– Kada pogledate i dobnu i obrazovnu strukturu glasača, jasno se zaključuje da onaj ko je prekrižio ovaj glasački listić neće da izabere tog kandidata – rekao je Rogić koji je glasao protiv odluke CIK-a o utvrđivanju posrednih rezultata za pet srpskih delegata u Domu naroda parlamenta BiH provedenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Dodao je da se sad može doći u situaciju da se onaj ko je u pravu mora žaliti i dokazivati da je u pravu.

Protiv ove odluke CIK-a bila je i član CIK-a Irena Hadžiabdić podsjetila je da su instrukcije za utvrđivanje da je glasački listić valjan vrlo jasne i da su narodne poslanike o tome upoznali i predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić kao i predsjednik Komisije za izbor i imenovanja.

– Ovo nisu obični izbori za prosječnog birača. Ovo su izbori koji se organizuju u Narodnoj skupštini po strogo propisanom postupku, gdje su biračko tijelo 83 poslanika koji znaju kako se ispunjava listić – istakla je Hadžiabdićeva.

Ona je dodala da je poslanicima rečeno da listić mora biti bez ikakvih oznaka i da su upozoreni na tajnost glasanja.

– I pored svega mi smo u situaciji da raspravljamo da li je taj listić važeći ili nevažeći. Sa sigurnošću ne mogu reći da je namjera jasna, zato što se glasački listić označava sa glasom iks, a ovo je jedna nepravilna krivulja koja može da znači da je želio neko da poništi tog subjekta, bojkot, a ne da mu da glas – zaključila je Hadžiabdićeva.

CIK BiH priznala je danas sporni listić sa posrednih izbora u Narodnoj skupštini Republike Srpske za pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. To znači da će o petom delegatu iz Srpske olučiti žrijeb, odnosno da li će SNSD dobiti četvortog delegata ili opozicija drugog.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je izvještaj Komisije za izbor i imenovanje o izboru delegata iz reda srpskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, prema kojem su za srpske delegate u Domu naroda izabrani SNSD-ovi Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Nikola Špirić, te SDS-ov Želimir Nešković.

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske Ilija Tamindžija je, podnoseći izvještaj o glasanju, rekao da su bila 82 važeća i jedan nevažeći listić.

Autor: SRNA/RTRS