Volonteri čine nešto dobro za društvo u kome žive, ne očekujući pritom nikakvu nadoknadu za svoj rad. Ovaj plemeniti i nesebični poziv često prođe ispod radara šire zajednice, međutim, nadležne organizacije trude se da izdvoje volontere koji se posebno ističu svojim zalaganjem tokom godine. Osam prijedorskih volontera dobilo je zahvalnice Republičkog Crvenog krsta povodom 5. decembra, Svjetskog dana volontera.

Među njima su Kristina Kordić i Iva Šarić koje su već šest godina uključene u aktivnosti gradskog Crvenog krsta.

“Iako sam zbog škole ograničena sa slobodnim vremenom, trudim se da učestvujem u što većem broju akcija. Drago mi je da taj trud primijećen i na republičkom nivou”, rekla je Kristina.

Iva je iskoristila priliku da pozove svoje vršnjake da im se pridruže u aktivnostima Crvenog krsta.

“Ovo je veoma humana stvar i trebalo bi da se što više mladih uključi u naše akcije, bilo kojeg tipa: od prikupljanja materijala do pružanja prve pomoći”, rekla je Šarićeva.

U gradskom Crvenom krstu ponose se svojim volonterima i drago im je što su, u saradnji sa matičnom organizacijom, dobili priliku da im uruče zahvalnice kao simbolično priznanje za njihov rad.

“U svakom trenutku možemo računati na brz odziv oko 150 volontera. Bilo je teško izdvojiti samo nekolicinu, ali odabrali smo osam volontera koji su nam u svim prilikama bili pri ruci”, rekao je Zoran Veselinović, sekretar Gradske organizacije CK Prijedor.

On je izrazio zadovoljstvo što se volonterski rad, ove godine, odvijao u mirnodopskim uslovima te što nije bilo potrebe za angažovanjem u vanrednim situacijama poput elementarnih nepogoda. Međunarodni dan volontera, 5. decembar, proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1985. godine.

Izvor: kozarski