Protiv Dalibora Railića zvanog Dugi iz Prijedora i još sedam osoba podignuta je optužnica zbog niza teških krivičnih djela, među kojima je i ubistvo načelnika krim policije PU Prijedor Radenka Bašića.

rpskainfo je ekskluzivno najavila podizanje ove optužnice u prvim danima decembra.

U Tužilaštvu BiH su rekli da su u okviru predmeta obuhvaćeni dokazi iz „Skaj“ i „Anom“ aplikacija, a optuženi se terete za organizovani kriminal povezan sa više teških krivičnih djela počinjenih u periodu od 2020. do 2022. godine.

Osim Railića, optuženi su i Aleksandar Mijatović, Igor Repajić, Haris Gredelj, Mirjana Vujović, Željko Simić, Aleksandar Ivković i Goran Gvozden.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER
U optužnici se navodi da su optuženi, nakon prethodnog međusobnog dogovora korištenjem kriptovanih aplikacija, krijumčarili opojnu drogu kokain i marihuana u više navrata, koju su krijumčarili, transportovali, skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narko-tržištu u BiHi inostranstvu. Nadalje, optuženi Railić se tereti da je velike iznose novca, koje je nezakonito stekao činjenjem krivičnih djela narko-kriminala, koristio za kupovinu stanova, nekretnina, skupocjenih vozila, kao i držao na bankovnim računima, te je od Suda BiH zatraženo i izvršeno blokiranje imovine optuženog, a tokom postupka tražit će se oduzimanje nezakonito stečene imovine.
– Optuženi Railić, Miljatović i Repajić, terete se da su, nakon što je optuženi Railić organizovao skupinu ljudi, sa ciljem ubistva načelnika krim-policije Prijedor, Radenka Bašića, a radi sprečavanja istraga za organizovani kriminal i krijumčarenje opojnih droga, pristupili organizovanoj grupi u okviru koje je optuženi Miljatović 21. marta, ubio Bašića, upotrebom vatrenog oružja, na javnom mjestu u ranim jutarnjim satima, koje je zbog surovosti izvršenja, kao i činjenice ubistva policijskog službenika, teško narušilo sigurnosnu situaciju u Prijedoru i cijeloj Bosni i Hercegovini – navodi se u optužnici.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 76 svjedoka, četiri stručna vještaka iz različitih oblasti, kao i prilaganjem više stotina dokaza, među kojima i dokazi iz „Skaj“ i „Anom“ aplikacija, dobijeni u međunarodnoj pravnoj pomoći i međunarodnom razmjenom dokaza od partnerskih institucija zemalja EU i svijeta.

Optužnica će tokom dana biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Izvor: Srpskainfo