Brojni običaji odnose se na obilježavanje velikog praznika Sveti Nikola, postoji jedno pravilo za dan nakon krsne slave.

Kako običaj nalaže, dan poslije slave ne treba obavljati bilo kakav kućni posao, baš kao i na sam praznik kada vjernici treba da budu posvećeni proslavi ovog sveca.

Ono jedino što je dozvoljeno, a što bi se moglo svrstati u kućne poslove jeste priprema hrane i to one posne jer trpeza za dan poslije Nikoljdana ne treba da bude mrsna.

Pravilo je jasno, Sveti Nikola obilježava se dok traje veliki božićni post, pa zato i čudi dilema nekih ljudi da li slavska jela trepa da budu posna ili mrsna. Sveštenici poručuju da je bolje ne slaviti nego raditi onako kako ne treba.

Podsjetimo, predanje kaže da je Sveti Nikola zaštitnik moreplovaca, trgovaca, strijelaca, djece, i studenata po cijelom hrišćanskom svijetu.

Sveti Nikola, Nikola Mirlikijski, poznat i kao Sveti Nikola Čudotvorac bio je episkop Mire Likijske u Maloj Aziji, u današnjoj Tuskoj. Živio je u četvrtom vijeku i bio poznat po tome što je tajno davao ljudima novac, ne tražeći bilo šta zauzvrat. Poštuje se kao svetitelj i čudotvorac među svim hrišćanima, prenosi Žena Blic.

iZVOR: Srpskainfo