U okviru kulturno-zabavne manifestacije „Prijedorska zima“, u Muzeju Kozare održano je predavanje učenicima Osnovne škole “Desanka Maksimović” i Elektrotehničke škole o Božiću i božićnim običajima. Predavači su bili etnolog Marija Radaković i poznavalac etno-kulture Milorad Latinović.

Nakon 90-tih godina prošlog vijeka i raspada komunizma na ovim prostorima, u većoj mjeri počeli su da se obilježavaju vjerski praznici. Običaji se razlikuju, čak i u susjednim selima, a često se dešava da se prilikom proslave krsne slave ili Božića, preuzimaju običaji drugih krajeva, koji izgledaju praktičniji i ljepši.

“U svemu tome, događaju se stvari koje nisu u skladu ni sa običajima ni sa religijom, ali ja mislim da je bolje da se obilježava uopšte nego da nestane, jer je mnogo lakše ispraviti nego nanovo nešto uvesti. Tako da je dobra stvar što se to uopšte proslavlja. Ljudi treba da shvate da nije strašno i ako pogriješe, ali je lijepo da mogu grešku da isprave”, rekla je Marija Radaković.

Milorad Latinović ističe da je važno da djeci prenosimo naše običaje i da ih učimo da se vrate skromnosti obilježavanja velikih vjerskih praznika.

“Da baštinimo našu kulturu i običaje sa ovog prostora, to je dovoljno da budemo na pravom putu. Slavlje kao slavlje nije bitno šta će biti. Božić je bitno obilježiti, pa makar i skromno. Inače bi i trebala skromnost da prevlada”, smatra Latinović.

U Muzeju Kozare ističu da su u ovoj ustanovi od velikog značaja predavanja na temu vjerskih praznika, gdje će učenici moći nešto više da nauče o svojim precima. Kako je istaknuto, u božićnim običajima nema ničeg što doprinosi bilo kakvom razdoru i ugrožavanju drugih već se na taj način proslavlja čovjek, a prije svega porodica. Ovo predavanje održano je u okviru manifestacije “Prijedorska zima”.

Izvor: kozarski