U Beogradu je danas održana premijera dokumentarnog filma o stradanju Srba u Sarajevu “Čiko ja sam živ, nemoj da me ubiješ”, u organizaciji Udruženja Koordinacija udruženja izbjeglih i raseljenih u Republici Srbiji i Radio televizije Republike Srpske, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

Film je priča o Draganu Vasiću, dječaku iz Sarajeva, koji je jedini preživjeli svjedok užasnog zločina koji se desio početkom juna 1992. godine u naselju Ledići pored Sarajeva.

Dragan Vasić, tada star svega 11 godina, je uspio je da preživi pukom srećom i spašen je zahvaljujući vojniku Izi Veliću, jer ga je odveo na Igman doktoru Mustafi Pintol. Odveo ga je kod svojih roditelja, a kasnije je razmijenjen.

Tako je Dragan Vasić postao jedini preživeli očevidac onoga što muslimanska propaganda decenijama pokušava da zataška.

Promocija filma "Čiko, ja sam živ nemoj da me ubiješ"

Promocija filma “Čiko, ja sam živ nemoj da me ubiješ”

Autor filma je Gvozden Šarac, a film je izašao u produkciji RTRS septembra 2021. godine.

Vasić je prisustvovao prvoj promociji filma u Srbiji, zajedno sa autorom ovog ostvarenja.

– Projekcija filma u Beogradu je od neprocjenjive važnosti, jer je značajno da javnost u Srbiji vidi što više svjedočenja iz prve ruke o stradanju srpskog naroda sa druge strane Drine – naglasio je Šarac.

Promociji dokumentarca RTRS-a prisustvovali su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Borislav Maksimović iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Darko Mladić, sin ratnog komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, kao i predstavnici opštine Zvezdara , sa predsjednikom Vladanom Јeremićem na čelu.

Njemu je Gvozden Šarac darovao ikonu u ime gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića.

Promocija filma "Čiko, ja sam živ nemoj da me ubiješ"

Promocija filma “Čiko, ja sam živ nemoj da me ubiješ”

Za zločin u Ledićima, uprkos brojnim dokazima o ubijanju nedužnih civila, još niko nije odgovarao.

Autor: RTRS