Od sutra se u Republici Srpskoj i regionu očekuju obilne padavine zbog čega se preduzimaju sve preventivne mjere u cilju sprečavanja mogućih poplava.

Obilna kiša padaće od 16. do 20. januara, a najviše padavina očekuje se u utorak i srijedu.

Crvena zona je Hercegovina, a natprosječno veliku količinu kiše meteorolozi predviđaju i u Sarajevsko-romanijskoj regiji i zapadnoj Krajini.

Usljed ekstremno velike količine padavina u Crnoj Gori, očekuje se nagli rast vodostaja rijeke Drine.

U gradovima u slivu Drine preduzimaju se mjere odbrane od poplava.

Predsjednik Vlade Radovan Višković uputio je dopis svim načelnicima i gradonačelnicima u Republici Srpskoj u kojem se traži da preduzmu sve preventivne radnje na zaštiti stanovništva i imovine, prema upozorenjima i najavama obimnih padavina.

U pripravnosti su Civilna zaštita, Vode Srpske i Helikopterski servis.

U Vladi Republike Srpske sutra će biti održan sastanak nadležnih službi na kojem će se utvrditi zajednički odgovor na najavljene nepogode.

Banjaluci je danas održana sjednica gradskog Štaba za vanredne situacije, na kojoj je konstatovano da su službe spremne za vremenske nepogode najavljene za narednu sedmicu, a veće probleme mogli bi prouzrokovati jaki udari vjetra koji se očekuju u utorak.

Drakseniću kod Kozarske Dubice podignut je preventivni nasip od vreća za suzbijanje poplava.

I načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević sastao se sa članovima Štaba za vanredne situacije u ovoj lokalnoj zajednici. Razgovarano je o zaštiti od mogućih poplava. Ažurirani su svi planovi Civilne zaštite, podijeljena konkretna zaduženja, posebno jedinicma Civilne zaštite i građevinskoj operativi.

Autor: RTRS