Građani iz više gradova i opština Republike Srpske i Federacije BiH, okupili su se danas na Kozari, na tradicionalnoj privredno-turističkoj manifestaciji “Dani zime”. Vazdušna banja u snježnom ruhu, u potpunosti je opravdala taj naziv, a na hiljade posjetilaca dokazalo je da im je, usljed pauze nametnute virusom korona, nedostajao sadržajan sportsko-zabavni, gastro i kulturni program na Kozari. Danas su to nadoknadili. Dobrog raspoloženja nije nedostajalo.

“Bili smo i ranijih godina, ekstra je. Nema šta, sve je prva klasa, predivan ambijent,  a i vrijeme je poslužilo, nije suviše hladno”, rekla je Ljiljana Mačković iz Banjaluke. Posjetiocima su bile posebno atraktivne sportsko-zabavne igre, u kojima je učestvovalo osam ekipa iz potkozarskih gradova i opština, kulturni program, kao i gastro takmičenja u pripremanju najboljeg kotlića, u kojem su se oprobale 24 ekipe srednjih škola, planinara, izviđača i lovačkih udruženja. Među njima je bio i Srednjoškolski centar “Nikola Tesla” iz Broda.

“Zanimljivo je da smo mi odnijeli pobjedu za najbolji kotlić i na prvom takmičenju koje je organizovano u okviru ove manifestacije. Opština Brod je poznata po dobrom posavskom čobancu. Ne odajemo tajnu našeg uspjeha, ali važnije od rezultata je druženje u ovom predivnom ambijentu”, rekao je kapiten ove ekipe, Damjan Ćerić.

Prije zvaničnog otvaranja Manifestacije, vijence u Memorijalnoj zoni na Mrakovici položile su delegacije Vlade RS, Narodne skupštine RS, izaslanik predsjednika Srpske te delegacije Prijedora i okolnih opština i gradova.

“Drago mi je što se na Kozari okupio veliki broj ljudi, ne samo iz Prijedora, nego i iz susjednih gradova i opština, ali i cijele Republike Srpske i regiona. To je znak da smo se svi zajedno uključili u jednu dobru, kvalitetnu organizaciju. Grad Prijedor je pokrovitelj, a lijepo je vidjeti ovdje razna udruženja, sportske klubove, skijaše i turiste koji su došli da svi zajedno uživamo”, rekao je gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor.

Iz Nacionalnog parka “Kozara” ističu da”Dani zime” imaju veliki značaj za razvoj turizma.

“Trudimo se da svim posjetiocima izađemo u susret i budemo korektni. U zadnje vrijeme imali smo problema sa saobraćajem i parkingom. Nadamo se da ćemo ove godine realizovati planirano proširenje parking-prostora, što nam je trenutno najveći problem”, rekao je direktor NP “Kozara”, Božidar Nikoletić. Ulaz u Nacionalni park, bio je ujedno i karta za tombolu koja je danas organizovana za posjetioce ove dvodnevne manifestacije.

Veliki broj policijskih službenika, koji su danas usmjeravali vozila i autobuse na potezu prema Mrakovici, potrudili su se da ne dođe do saobraćajnog kolapsa i problema s parkiranjem, koji bi narušili ugođaj posjetiocima “Dana zime na Kozari”. Pokrovitelj Manifestacije je Grad Prijedor, organizator prijedorska Turistička organizacija, a suorganizatori Nacionalni park “Kozara” i turističke organizacije Republike Srpske, grada Gradiška i opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica.

Izvor: kozarski