epa10438151 Novak Djokovic of Serbia celebrates after winning his Men's Singles final against Stefanos Tsitsipas of Greece at the Australian Open tennis tournament in Melbourne, Australia, 29 January 2023. EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Dan poslije – emocije se ne stišavaju. Svi i dalje pričaju samo o njemu.

Deseti trofej na Australijan openu, 22. grend slem titula, prvo mjesto na ATP listi i istorija. Sve je to Novak Đoković.

Iako je mnogo medija tokom čitave karijere srpskog asa objavljivalo intervjue sa njim, pogotovo nakon velikih pobjeda, samo jedan novinar se može pohvaliti da je Đoković svoj “najbolji intervju u životu” imao upravo sa njim.

Somdev Devarman, nekadašnji teniser i trenutni stručni konsultant i novinar “Soni Sports Netvorka” obavio je razgovor sa srpskim asom nakon njegove pobjede u finalu Austalijan opena nad Stefanosom Cicipasom sa 3:0 u setovima.

Na početku intervjua, naveo je Novaku sve stvari koje je on uradio, a humanitarnog su karaktera.

– Sve što si uradio za PTPA, za djecu koja treniraju u tvojoj Akademiji, koliko si pomogao braći Sabanov, mladom Međedoviću ili bivšim igračima, Viktoru Troickom i Iliji Bozoljcu. Tu je i Fondacija “Novak Đoković” koju vodiš sa svojom suprugom Jelenom. Kada su poplave u Srbiji ili negdje u svijetu, Novak Đoković je tu, kada je požar u Australiji, tu je Novak Đoković. Kada je Ukrajini potrebna podrška i pomoć Stahovskom, Novak Đoković je tu. Kada se sakupljaju sredstva, Novak je tu. I ponovo, jedan dio svijeta misli da ne dobijas podršku koju zaslužuješ. Ali, moje pitanje je, zašto ti sve ovo radiš – jasno je upitao Devarmana, a Novak se potom zahvalio što je sve te lijepe stvari nabrojao.

A onda je i poentirao:

– To ne radim zbog publiciteta. Radim ih jer zaista osjećam da želim da pomognem i budem tu za ljude koji imaju manje sreće. Ja dolazim iz Srbije, iz devedesetih. Prošli smo dva rata, embargo. Mislim da tokom četiri godine niti jednom sportisti nije bilo dozvoljeno da izađe iz zemlje i takmiči se na međunarodnom nivou. A, ja sam odrastao u Srbiji u to vrijeme – započeo je najbolji teniser svijeta.

Međutim, nije se libio ni da objasni kako je tačno izgledao život u tom periodu.

– Čekali smo u redu za hljeb i mlijeko svako jutro u pet ujutru sa stotinama ljudi. Moj deka je donosio hljeb i stavljao na sto, i to, za pet ili šest članova porodice kako bismo jeli tog dana. Znam kakav je to osjećaj. Znam da bi trebalo cijeniti sve ono što imam, čime sam blagosloven i što mi je dato od strane života i Boga. Sve to poštujem – objasnio je Novak, a prenosi Sportal.

Na kraju, istakao je ono u čemu se mi ne bismo složili.

– Zato, uvijek imam tu svijest da mnogo ljudi širom svijeta je mnogo manje srećno. Tako, kroz moju fondaciju, kroz teniski centar u Srbiji, pokušavam da ostanem u sportu i budem tu za ljude. Znam da ne radim dovoljno, uvijek mogu više, ali se trudim najbolje što mogu – zaključio je Đoković i ostavio novinara bez teksta.

Indijac mu je na kraju poručio da je veliki sportista i da apsolutno nikome ništa ne duguje, a Novak je intervju okaraterisao kao “najbolji koji je ikada imao”.

Mi ćemo na kraju da kažemo da se slažemo sa Devarmanom. Nole, ti nikome ništa ne duguješ. Mi dugujemo tebi!

Izvor: Srpskainfo