Odbornici Skupštine grada Prijedora donijeli su program rada gradskog parlamenta za ovu godinu, a većina diskusija odnosila se na inicijative za održavanje posebnih ili tematskih sjednica.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Goran Velaula rekao je da je neophodno pripremiti i održati sjednice o rudarstvu, u vezi sa problemom poplava i pitanjem zaštite životne sredine, o poljoprivredi, te o stanju u javnim preduzećima i ustanovama čiji osnivač je grad.
“Posebna sjednica potrebna je i o turizmu, jer imamo Sanu i Kozaru kao potencijale koji nisu u cijelosti iskorišteni, a potrebna je i posebna strategija razvoja turizma, budući da tu granu privrede sada imamo samo u integralnoj razvojnoj startegiji grada, iako ima prostora i potrebe za donošenje posebnog strateškog dokumenta samo za tu oblast”, naveo je Velaula na sjednici.
Samostalni odbornik Ranko Smiljanić rekao je da bi u program trebalo uvrstiti program korištenja prihoda od koncesija, jer je to zakonska obaveza lokalnih skupština, kao što je potrebno i stavku za prihode od koncesija uvrstiti u budžet.

Odbornik SNSD-a Aleksandar Milješić ukazao je na potrebu da posebne sjednice budu održane i o stanju u sportu i u kulturi, odbornica SDS-a Biljana Kovačević o boračkim pitanjima, a predsjednik Skupštine grada Igor Kneginjić iz SP-a o šumarstvu i metalskoj i konditorskoj indsutriji u kojima Prijedor ima i tradiciju i potencijale.
Na početku zasjedanja, predsjednik Skupštine grada Prijedora Igor Kneginjić rekao je da je obaviješten o tome da je formiran Klub odbornika NPS-Darko Banjac koji čine odbornici koji su mandat na lokalnim izborima 2020. osvojili kao kandidati DNS-a – Zlatko Ritan, Igor Javorić i Slavica Popović.
On je naveo da je obaviješten i da su druga dva odbornika sa kandidatske liste DNS-a Mladen Radišić i Dragan Romčević od danas pridruženi klubu SNSD-a koji sa svojih osvojenih osam mandata i jednim mandatom sa liste nacionalnih manjina i dvojicom novih kolega sada broji 11 mjesta od ukupno 31.
Šesti odbornik DNS-a Goran Predojević ostao je djelovati kao samostalni odbornik, kao što su samostalni odbornici i bivša dva člana PDP-a Ranko Smiljanić i Mladen Kulundžija.
Preostalih 14 mandata dijele Socijalistička partija, SPS, Ujedinjena Srpska, SDA, Pokret za Prijedor – svi po dva, SDS tri, te nezavisni kandidat Slađana Radaković koja se pred opšte izbore priključila SPS-u.
Odbornici i javnost su obaviješteni da je posredstvom javnog poziva odobreno prisustvo plenarnim sjednicama za svih 11 udruženja i organizacija koji su se prijavili u datom roku.
To su udruženja građana “Altruist”, “Čuvari Sane”, “Kvart” i “Neven”, Udruženje penzionera, Boračka organizacija, Organizacija porodica poginulih boraca, prijedorski regionalni centar Saveza sindikata Republike Srpske, Sindikalna organizacija “Arselor Mital Prijedor”, Omladinski savjet i Udruženje autobuskih prevoznika regije Prijedor.

Grad Prijedor u ovoj godini povećao je izdvajanja za Javnu ustanovu Dječiji vrtić “Radost” sa 2.521.600 KM, koliko je iznosio drugi rebalans za prošlu godinu, na 2.617.000 KM, što je 3,77 odsto od ukupnog budžeta grada za ovu godinu.
Odluku o izdvajanju sredstava iz budžeta grada za oblast predškolskog vaspitanja i obrazovanja za ovu godinu usvojili su danas odbornici Skupštine grada Prijedora.

Na prijedlog upravnog odbora vrtića, Skupština grada Prijedora usvojila je danas i odluku kojom se utvrđuje da je ekonomska cijena usluge za boravak djeteta u obdaništu 454,34 KM mjesečno, gdje grad pokriva 304,34 KM odnosno 67 odsto, a roditelji 150 KM odnosno 33 odsto.

Odbornici su pozdravili odluku da je cijena boravka djece u vrtiću ostala ista odnosno da nije povećana.

Izvor: prijedorgrad