Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Dragana Stankovića (55) iz Novog Grada u kojoj ga tereti da je kao vlasnik preduzetničke radnje “Royal-Gold” u Prijedoru nezakonito skladištio zlato i srebro.

Kako se navodi u optužnici, Stanković je 6. marta 2019. godine u prostorijama navedene radnje uskladištio robu, predmete od plemenitih metala ukupne težine od skoro pet kilograma srebra i zlata.

“Ukupno je uskladištio nakit od zlata težine 216,62 grama i nakit od srebra ukupne težine 4.748,62 grama.  Za navedenu robu optuženi nije imao dokumentaciju o porijeklu, koja je propisana odredbama Zakona o trgovini Republike Srpske, niti za istu postoji dokumentacija o plaćenom porezu na dohodak u smislu odredbi  Zakona o porezu na dohodak RS”, navodi se u optužnici.

Dodaju da se optuženi tereti da je uskladištio robu od plemenitih metala od zlata i srebra na koju se plaća porez po poreznom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine, za koju nije imao propisanu dokumentaciju o porijeklu robe niti o plaćenom porezu, čime je počinio krivično djelo nedozvoljeno skladištenje robe.

Izvor: nezavisne