Dalibor Railić zvani “Dugi” (37) optužen za švercovao drogu i naručio ubistvo načelnika kriminalističke policije u Prijedoru Radenka Bašića, odlučio je da nađe dvije osobe za likvidaciju jer se plašio da on sam „ne prebaci i ne uradi to javno”, a to, smatrao je, ne bi bilo dobro.

Ovo se, saznaje „Glas Srpske“ vidi iz komunikacija koje je Railić ostvarivao sa drugim ljudima putem aplikacije „Skaj“ na kojoj je koristio šifru „E310E5”, a do kojih je došla istraga i koje su navedene u optužnci.

Railić u jednoj komunikaciji navodi da su mu pretresali kuću i stan i da je došlo „20 specijalaca sa puškama“.

-Udarili su na mene baš, moram ja naći dva momka da upucaju ovdje nekog inspektora, neće sjašiti s mene drugačije. Ne idem ja ni na kakve detektore i poligrafe, ja to odbijam… Da riješe nekog bilo koga ovdje sa narkotika, unose mi ozbiljnu nervozu. Bojim se da ne prebacim pa da ja  ne uradim to javno, a  ne smijem to sebi dozvoliti, ganjaj mi nekog poštenog momka pa da završi to – napisao je Railić u jednoj poruci.

Nakon toga, prema optužnici, on je preko Igora Repajića upoznao  Aleksandra Miljatovića i ponudio mu da za 50.000 evra ubije Bašića, što je on pristao i uzeo kaparu od 5.000 KM te pratio žrtvu sve do momenta ubistva.

Rezultati istrage su pokazali da je Miljatović žrtvu snimao IP kamerom „IMOU”, a snimke je predao Railiću te je 21. marta lani usmrtio Bašića.

Protiv Railića, Miljatovića  i Repajića optužnicu je podiglo Tužilaštvo BiH koje ih tereti za  pomenuto ubistvo, ali i za organizovanu trgovinu narkoticima. Miljatović je označen kao direktni izvršilac likvidacije, a Repajić kao njegov pomagač u bijegu i pripremi.

Osim njih za organizovani  šverc drogom, pod palicom Railića,  optuženi su Haris Gudelj (36) iz Prijedora, Mirjana Vujović (43) iz Bileće, Željko Simić (43) iz Bijeljine, Aleksandar Ivković zvani Saša (37) iz Bileće, Goran Gvozden (40) iz Gradiške.

Svi oni će se o krivici izjasniti u Sudu BiH 6. februara.

Prema optužnici, Railić je bio organizator grupe za ubistvo, ali i vođa narko-grupe za organizovani šverc drogom. Kako se navodi u tom dokumentu, dana kada je ubijen Bašić – 21. marta 2022. godine, Miljatović se u Prijedor dovezao plavim „opelom” koji mu je dao Repajić. Zatim je otišao u naselje Pećani gdje pratio Bašića na putu od kuće prema  poslu te mu je prišao s leđa i iz neposredne blizine iz pištolja koji je držao u kesi zbog zadržavanja čahure,  ispalio mu metak u  potiljak.

Miljatović je nakon toga  otišao autom u Gradišku i pozvao Repajića  da dođe po njega. Ovaj je na to pristao i odvezao ga u Banjaluku. Repajić je potom „opel” koji je korišćen u pripremi ubistva odvezao na otpad i auto je rastavljeno i prodato.

Kada je u pitanju šverc narkotika, optuženi su drogu krijumčarili od 2020. do marta 2022. godine, a sve su dogovarali preko kriptovanih aplikacija „Skaj“ i „Anom“. Kako se navodi u optužnici,  grupa je u navedenom periodu  narkotike, koje su između ostalog nabavljali u Crnoj Gori, ali i Kolumbiji, transportovali u BiH gdje su je skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narko tržištu u zemlji i inostranstvu. Optuženi su sarađivali sa drugim organizovanim kriminalnim grupama, između ostalih i sa onima koje su predvodili Dušan Lovrenović i Zlatan Ćuk, a sarađivali su i sa Vasilijem Stjepićem zvani profesor i Igorom Mastilovićem.

Railića terete i pranje više od 200.000 KM zarađenih trgovinom narkoticima, a koje je u namjeri prikrivanja prirode novca, koristio za kupovinu nekretnine i vozila, preko užih članova porodice.

Dokazi

Tužilaštvo kao dokaze u ovom slučaju planira da sasluša 76 svjedoka, među kojima je veliki broj pripadnika MUP-a Republike Srpske, te pet vještaka i čitanje iskaza pojedinih osumnjičenih.

Među dokazima su i kamera s kojom je Miljatović snimao kretanje Bašića, kao i njegov laptop, te brojni telefoni i SIM kartice oduzeti od osumnjičenih.

Izvor: Glas Srpske