Očuvanje prirodnih bogatstava i kulturno-istorijskih vrijednosti Nacionalnog parka “Kozara”, osnovni je cilj “Plana upravljanja posjetiocima i uključivanje lokalne zajednice Nacionalnog parka”, koji je danas predstavljen na ovoj planini. To je i način za razvijanje turizma.

“Ono što je nama u interesu jeste ne narušavanje tog prirodnog integriteta, odnosno flore i faune, a isto tako i kulturno-istorijskog nasljeđa. U narednom periodu više ćemo pažnje posvetiti restauraciji kulturno-istorijskog nasljeđa, koje već godinama zahtjeva neke korake koje moramo preduzeti”, rekao je Božidar Nikoletić, direktor Nacionalnog parka “Kozara”.

Kozara je poznata po prirodnim ljepotama i bogatoj istoriji i to bogatstvo moramo čuvati, poručeno je sa Mrakovice.

“Princip održivog razvoja je ovdje jako važan. Broj posjetilaca treba da bude usklađen sa zaštitom prirodnih vrijednosti. Ovaj Plan koji smo danas predstavili je smjernica za to”, istakla je Željka Stojičić, viši stručni saradnik za zaštitu prirode u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

USAID Turizam je petogodišnji projekat koji finansira Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj s ciljem razvoja konkurentnosti turističke industrije i lanaca vrijednosti u ruralnim područjima BiH. Projekat podržava napore za razvoj turističkog sektora BiH i povećanje konkurentnosti zemlje kao destinacije za putovanja.

Izvor: kozarski vijesnik