Polaganjem vijenaca i služenjem parastosa obilježena je 29. godišnjica od stradanja policajaca iz Prijedora.

Na današnji dan 1994. godine u odbrani zapadnih granica Republike Srpske poginulo je osam policajaca iz ovog grada, a pet ih je ranjeno.

Na Grabeškoj visoravni, sa svojim saborcima u okviru posebne jedinice policije, 8. februara 1994. godine teško je ranjen i policajac Mladen Gavranović.

– Zbog vremenskih uslova i konfiguracije terena muslimanske snage su nas uspjele opkoliti i zbog tog smo imali tolike gubitke. Srećni smo što je većina ostala živa, ali žalimo za našim stradalim kolegama – kaže Gavranović.

U znak sjećanja, zapaljene su svijeće i položeni vijenci ispred spomen ploče u Policijskoj stanici Prijedor 2.

– Ovo je još jedan jako težak dan za prijedorske ratne policajce. Sjećamo se poginulih pripadnika policije u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu i na taj način pokazujemo da nisu zaboravljeni i da njihova žrtva koji su ugradili u temelje Republike Srpske nikada neće biti zaboravljena – poručio je Sretoja Vujanović, načelnik PU Prijedor.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor napomenuo je da porodice stradalih policajaca mogu da računaju na podršku Grada, kao što je to bilo i do sada.

– Na nama, mladim generacijama, kao i na budućim generacijama je da budemo složni, jedinstveni i da čuvamo, gradimo i jačamo Srpsku – poručio je Јavor.

U odbrani Republike Srpske tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata poginula su 782 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, od kojih je 74 sa područja Prijedorske regije.

Autor: RTRS