Savjetnik predsjednika Republike Srpske Radovan Kovačević rekao je da postoje razni “kerberi” koji pokušavaju da “laju na Republiku Srpsku” da ona pravi neke probleme Srbiji, što nema veze sa istinom, jer je Srpska uz Srbiju i podržava ono rješenje za Kosovo i Metohiju do kojeg će Srbija doći.

Kovačević je ocijenio da pitanje Kosova nije završeno i uskoro neće, te ponovio da nema nikakve dilema oko podrške Banjaluke Beogradu u svim situacijama i izazovima, te da će Srpska i Srbija u budućnosti biti sve bliže.

On je izrazio žaljenje zbog određenog stepena nejedinstva koje se moglo vidjeti u parlametu Srbije tokom rasprave o Kosovu i Metohiji, te istakao da je to napad na poziciju Srbije i da Republika Srpska to ne može da podrži.

Kovačević je u izjavi za TV Prva ponovio da i Srpska, kao i Srbija, vodi autentičnu politiku isključivo u interesu svojih građana i od toga neće odustati.

– Kao što se Beograd bori da se poštuje Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji i svi raniji dogovori u Briselu, među kojima i o formiranju Zajednice srpskih opština, tako se i mi borimo već 26 godina da sačuvamo ona prava koja smo stekli Dejtonskim sporazumom – naglasio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, bez obzira koliko i čime prijetili, Republika Srpska ne može odustati od onog što su njena međunarodno garantovana prava, a to su postojanje Republike Srpske i pravo konstitutivnog naroda.

– Iako su nam mnogo puta otimali prava, borićemo se da nam se vrati sve što nam po Dejtonu pripada – rekao je Kovačević.

On je istakao da se Republika Srpska, isto kao i Srbija, bori za bolji život svakog čovjeka i da ima značajn rast ekonomije i svih značajnih pokazatelja, kao što je pokrivenost uvozom izvozom, rast industrije, rast plata i penzija.

– Pokazujemo sposobnost da samostalno odlučujemo o svojoj sudbini i brinemo na pravi način o svojim građanima – istakao je Kovačević.

Govoreći o uvredama koje su na račun Republike Srpske, Svetog Save i Srpske pravoslavne crkve izrekli pojedini imami Islamske vjerske zajednice u BiH, Kovačević je rekao da je sramno i neodgovorno to što je jedan imam iz Kozarca za Svetog Savu rekao da je fašista, za SPC da je sekta, za srpski narod da je fašistički, a drugi iz Bihaća da je Republika Srpska nekakav “okot zla”.

– Bez obzira na svu tu atmosferu, mi nećemo odustati od Republike Srpske nikada, to je naša svetinja koja postoji više od 30 godina i trajaće vječno, biće sve bliža sa Srbijom, u kojoj će svaki čovjek, bez obzira kako se zove i koje vjere i nacije, živjeti slobodno, dobro i sve bolje – rekao je Kovačević.

On je dodao da je ključno i da Republika Srpska bude sve slobodnija i sve bliža Srbiji, uz koju će uvijek biti u svakom dobru i svakom izazovu, kao što će i Srbija biti uz Srpsku.

Kovačević je ukazao da je od potpisivanja Dejtona bošnjačka strana uvijek imala podršku međunarodne zajednice da se samo njima ispunjavaju želje, a to je da Srbi nemaju nikakva prava i ako je moguće da Srba nema u BiH, ali da na njihovu žalost do toga neće doći.

– Štitićemo prava Republike Srpske – istakao je Kovačević.

On je rekao da je ranije bošnjački politički faktor blokirao sve u BiH, ali da je nakon posljednjih izbora u BiH dobijen malo durgačiji zamah, da je Savjet ministara formiran za samo nekoliko mjeseci, dok je za prethodni bilo potrebno 14 mjeseci.

– Ključna politička bošnjačka stranka ušla je u opoziciju i sada pokušava radikalizovati kompletnu situaciju u BiH da se vrati u strukture vlasti – istakao je Kovačević, dodajući da se zbog toga i pojavljuje ovo sramotno ponašanje imama.

Autor: SRNA/Srpskainfo