Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH, Husein-ef. Kavazović, ocijenio je sramotnom današnju odluku Skupštine Grada Prijedora, koja je na posebnoj sjednici osudila izjave glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kozarac, Amira Mahića.

Podsjećamo, Mahić je 27. januara u džamiji u Kozarcu vrijeđao Svetog Savu i Srpsku pravoslavnu crkvu.

– Sramotno je to. Opština u kojoj je počinjen zločin s elementima genocida, ubijani i držani u logoru imami, porušene sve džamije, ubijana djeca. Bošnjaci su evropski Palestinci, progone ih na pravdi Boga njihove komšije kojima su oni mnogo puta učinili dobro – izjavio je Kavazović za Agenciju MINA.

Prema usvojenom zaključku, Skupština „najoštrije osuđuje istupanje i govor glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Kozarac Amira Mahića 27.01.2023. godine u džamiji u Kozarcu, koji je ovakvim istupanjem uputio uvredljive poruke i izazvao jezik mržnje prema pravoslavnom narodu, iskrivljujući istorijske činjenice”.

Advokat hafiza Mahića, Emir Kovačević, izjavio kako ovaj zaključak sadrži neistine upućene prema Mahiću.

– Apsolutno ne stoji da je on iskrivljavao istorijske činjenice, kako se citira u zaključku. Smatram da ima elementa za podnošenje tužbe zbog klevete, a o tome ćemo kasnije odlučiti u konsultacijama sa branjenikom – rekao je Kovačević.

Dodao je kako je na ovaj način “Skupština sebi dala za pravo da presudi hafizu Mahiću, prije odluke nadležnih sudskih institucija, što dovoljno govori o nepremijerenom pritisku na pravosudne organe”, prenosi Srpskainfo.

Izvor: Srpskainfo