epa03303419 An employee of Christie's places one of five recovered paintings on an easel at Christie's auction house in Amsterdam, The Netherlands, 11 July 2012. Reports state that the police found five of seven valuable paintings by Dutch masters from the 17th century, 13 years after a major robbery in Bilthoven, The Netherlands. The artworks are now safely stored at Christie's. EPA/OLAF KRAAK

U Galeriji “Sreten Stojanović” u Prijedoru večeras je otvorena izložba pod nazivom “Poreklo bezdana” akademskog slikara Ivane Jelić porijeklom iz Šapca.

vana Jelić je diplomirala na osnovnim i master akademskim studijama Primjenjenog slikarstva na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu, gdje je 2019. godine i doktorirala.

U Prijedoru je izložila 16 slika rađenih tehnikom ulje na platnu.

Jelićeva je rekla novinarima, pojašnjavajući naziv izložbe, da ju je uvijek inspirisao motiv čovjeka i njegov anatomski prikaz, ali da su tu i emocije, čovjekov bogat unutrašnji svijet i njegov nevidljivi iracionalni sadržaj.

Izložba će biti otvorena do 8. marta.

Vršilac dužnosti direktora Galerije Aleksandar Drinić izjavio je da su preostale još dvije izložbe iz prošlogodišnjeg konkursa.

On je dodao da su na konkurs za izlagačku sezonu u 2023. godini stigle 42 prijave i da je žiri izabrao 14 izlagača.

– Zastupljeno je slikarstvo i vajarstvo, a biće izlagača iz Rumunije, Slovenije, Srbije, Crne Gore i BiH – naveo je Drinić.

Izvor: Srpskainfo