Grad Prijedor raspisao je javne pozive za subvencije od 20, 50 i 100 odsto troškova đačkog prevoza za drugo polugodište školske 2022/23. godine za srednjoškolce iz ovog grada čije je mjesto prebivališta od škole udaljeno više od četiri kilometra. Za ovu namjenu u budžetu grada lani je bilo planirano 105.000 KM, ali je ta stavka drugim rebalansom smanjena na 70.000 KM, koliko iznosi i u budžetu za 2023. godinu.

Na subvenciju od 20 odsto od cijene mjesečne karte imaju pravo svi srednjoškolci koji ne ostvaruju subvenciju po drugom osnovu.

Na subvenciju od 50 odsto imaju pravo srednjoškolci koji nemaju jednog roditelja, čiji roditelj ima status ratnog vojnog invalida, kojem je jedan roditelj nezaposlen, a živi u višečlanoj porodici, kao i gdje jedan roditelj samostalno izdržava dijete.

Pravo na subvenciju od 100 odsto imaju đaci iz višečlanih porodica gdje su oba roditelja nezaposlena, učenici sa invaliditetom, korisnici prava na njegu i pomoć drugog lica i djeca iz porodica čiji je roditelj korisnik stalne novčane pomoći ili prava na pomoć i njegu drugog lica.

Ukoliko iz jedne porodice srednju školu pohađa više učenika, svi jednako ostvaruju prava na subvenciju đačkog prevoza, uz ispunjavanje propisanih uslova.

Pozivi se objavljuju na zvaničnoj internet stranici grada i u sedmičnom listu “Kozarski vjesnik”, a rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana posljednje objave.

Novi pravilnik i nova odluka kojima se reguliše ova vrsta subvencije, za razliku od prethodnih, ne obuhvataju djecu čiji roditelji imaju status civilne žrtve rata ili žrtve ratne torture.

Izvor: SRNA/kozarski