Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor potpisao je danas sa predstavnicima gradske organizacije Crvenog krsta Prijedor i Crvenog krsta Slovenije tripartitni ugovor o donaciji tri AED aparata (defibrilatora).

Riječ je o donaciji u okviru projekta “Prva pomoć – svuda za svakoga”, koji finansira Ministarstvo odbrane Republike Slovnije.

AED aparat (defibrilator) sa tablom sa uputstvom za upotrebu biće postavljen na tri lokacije koje su predložene, a imaju video nadzor, električnu instalaciju i veći protok građana: Gradska uprava Prijedor (sporedni ulaz), objekat Tržnog centra “Tropik market” na Urijama i treća lokacija u šetališnoj zoni.
Defibrilator je elektromedicinski uređaj, odnosno oprema za defibrilaciju srca, koji utvrđuje prisustvo ili poremećaje srčanog ritma, i pomoću električnog udara “elektrošoka” preko spoljašnjih ili unutrašnjih elektroda normalizuje rad srca. Koristi se kao sredstvo prve pomoći kod srčanog udara i drugih poremećaja srčanog ritma.
U vrijeme donacije održaće se i pokazne radionice za građane u gradu Prijedoru na tri dogovorene lokacije od 10.00 do 17.00 časova na kojoj će prisustvovati volonteri iz grada Prijedora koji su prošli obuku sa volonterima bolničarima iz Republike Slovenije.
Ukupna vrijednost donirane opreme za Prijedor je 12.228,99 KM sa uračunatim PDV-om.
Inače, u projektu Vlade Slovenije učestvuje 7 opština/gradova regije Prijedor: Prijedor, Kozarska Dubica, Novi Grad, Sanski Most, Oštra Luka, Kostajnica i Krupa na Uni.
Do sada su realizovane aktivnosti za osposobljavanje prve pomoći – Crveni Krst i organizacija osposobljavanja stručnjaka za razvojne projekte raspisanih od međunarodnih fondova. Pilot projekti su realizovani u vidu obuke (radionica) u gradu Prijedor iz dvije oblasti: prve pomoći (upotreba poluautomatskih eksternih defibrilatora – AED) i obuka o načinu traženja projekta EU koje finansira EU, a koji su ciljano potrebni lokalnoj zajednici.

Izvor: prijedorgrad