Nova studija objavljena u časopisu Nutrients pokazuje da je ispijanje tri ili više šoljica kafe dnevno povezano sa snižavanjem krvnog pritiska.

Autori u svom izvještaju napominju da se još uvijek raspravlja o efektima kafe na krvni pritisak, prvenstveno jer je poznato da sadržaj kofeina u kafi može kratkoročno povisiti krvni pritisak.

Međutim, te efekte mogu ublažiti antioksidansi koji se nalaze u kavi, a koji mogu pomoći u širenju krvnih sudova i zaštititi ćelije od slobodnih radikala.

Glavni autor studije, dr Arigo F.G. Cicero, vanredni profesor na Odsjeku za medicinske i hirurške nauke na Univerzitetu u Bolonji i njegov tim htjeli su istražiti kako će interakcija između kofeina i drugih spojeva koji se nalaze u kafi uticati na pojavu krvnog pritiska.

kafa soljica

Kako bi proveo svoju studiju, Ciceronov tim odradio je ispitivanje na uzorku koji je uključivao 720 muškaraca i 783 žene.

Inače, ova studija pod nazivom Briseja prvi je put započela još 1972. godine, te još uvijek traje, a uključuje nasumični uzorak u istoimenom ruralnom gradu u sjevernoj Italiji.

Istraživači su posmatrali krvni pritisak učesnika i navike ispijanja kafe, kao i druge podatke relevantne za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Nakon analize podataka, otkrili su da je konzumacija kafe povezana sa nižim krvnim pritiskom.

Takođe, Megan K. Rouds, doktorka nauke i postdoktorand na Odsjeku za nefrologiju na Univerzitetu Alabama u Birmingemu, rekla je da postoji nekoliko mehanizama putem kojih konzumacija kafe može sniziti krvni pritisak, od kojih su neki dokazani u studijama na životinjama.

– Kafa sadrži kofein, koji može povisiti i sniziti krvni pritisak u akutnim situacijama, ali takođe sadrži antioksidanse i bioaktivne spojeve koji mogu biti odgovorni za učinak snižavanja krvnog tlaka – objasnila je.

FOTO: 
WAYSANDHOW/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: WAYSANDHOW/YOUTUBE/SCREENSHOT

Dr Debabrata Mukhedži, predsjednica Odjela za internu medicinu i profesorka interne medicine na Sveučilištu Teksas objasnila je:

– Iako kofein može povećati razinu krvnog pritiska (posebno kod osoba koje obično ne piju kafu), količina drugih bioaktivnih spojeva u kafi uravnotežuje ovaj efekat sa konačnim neutralnim do pozitivnim efektom na krvni pritisak.

Trebaju li ljudi s visokim pritiskom piti kafu?

Dr Džim Liu, kardiolog s Medicinskog centra Veksner na Državnom univerzitetu Ohajo, rekao je da, iako je ova studija mala i fokusirana na određenu populaciju, njeni su nalazi u skladu s prethodnim saznanjima o tome kako kafa utječe na krvni pritisak.

– Kafa može akutno povisiti krvni pritisak nakon konzumacije, ali zapravo nema dosljednih dokaza koji bi pokazali da umjerena konzumacija kafe dovodi do dugoročnih problema sa visokim krvnim pritiskom ili bolestima srca uopšteno – istaknuo je.

– Za pacijente s hipertenzijom koji konzumiraju umjerene količine kafe, ova studija pruža još neke umirujuće podatke da je u redu nastaviti piti umjerene količine kafe i da to neće negativno uticati na krvni pritisak. Ako ništa drugo, umjerena konzumacija kafe može pomoći kod krvnog pritiska – rekao je Liu.

Mukherdži je dodala da se uprkos saznanjima, ispijanje kafe ne savjetuje osobama s postojećom teškom hipertenzijom, prenosi N1.

Izvor: Srpskainfo