Socijalna situacija brojnih porodica, zbog trenutne ekonomske situacije, rastuće inflacije i troškova života, danas je izuzetno teška i složena, pa je mnogima u takvim uslovima neophodna egzistencijalna pomoć.

Jedna od takvih je i porodica Adila Kaltaka, nezaposlenog demobilisanog borca, koji izdržava bolesnu suprugu i dvoje maloljetne djece.

On kaže kako je teška socijalna situacija u kojoj se godinama nalaze dodatno pogoršana narušenim zdravljem njegove supruge Tatijane, koja boluje od specifične psihičke bolesti, zbog čega koristi skupe lijekove.

– U posljednja dva mjeseca njeno zdravlje je teško narušeno, osjeća konstantnu depresiju, malaksalost, nedostatak snage i prikovana je za krevet. Prinuđen sam da se staram o njoj i djeci, jer neko mora neprestano da bude s njom. Sada je zima, pa je teško doći do posla, a ja već godinama porodicu izdržavam radeći teške fizičke poslove za nadnicu. U posljednje vrijeme i ja muku mučim s kičmom, sve od teških poslova – kaže Kaltak.

Zbog trenutne situacije ističe da je primoran zatražiti pomoć dobrih ljudi kako bi preživio zimski period koji je posebno težak.

Inače, Tatijana je porijeklom iz Srbije i nema državljanstvo Bosne i Hercegovine, iako je proceduru za njegovo dobijanje pokrenula još prije više godina. Zbog toga nema ni prava na zdravstvenu zaštitu u BiH, pa je porodica prinuđena da plaća punu cijenu lijekova koje koristi, te usluge pregleda i liječenja.

– Obraćao sam se na adrese brojnih institucija sa zahtjevom da nam pomognu na bilo koji način, ali sve bez uspjeha. U očaju smo, jer nam nedostaje svega, od hrane i ogrijeva, djeca mi idu gladna u školu, nemam šta da im dam – jada se Kaltak.

Inače, supružnici imaju 15-godišnjeg sina i 10-godišnju kćerku, a roditelji kažu kako im ne mogu priuštiti ono što danas uživaju njihovi vršnjaci. Porodica inače već godinama živi u alternativnom smještaju, maloj garsonjeri koju im je dodijelila opšzinska vlast, s obzirom na to da ne posjeduju vlastitu imovinu.

Kaltak kaže kako je zahvalan na svakoj pomoći u novcu, hrani i neophodnim životnim potrepštinama, te ogrijevu kojeg im već ponestaje.

Svi koji žele da pomognu više informacija mogu dobiti na telefon: 060 35 55 216, a objavljujemo i žiro-račun Adila Kaltaka u Raiffeisen banci: 1613000095372104.

Izvor. aloonline.ba