Ilustracija Foto: Tamas Panczel – Eross/Shutterstock

Pasta za zube je blago abrazivna, pa je izvrsna za čišćenje mrlja, a ipak je dovoljno nežna da neće oštetiti osetljive površine.

Uz to, neke su paste za zube formulirane čak i za izbeljivanje što ih čini još delotvornijim u uklanjanju mrlja. Stoga nije ni čudo da se pasta za zube može koristiti za čišćenje. Za odlične rezultate, najbolja je bela pasta za zube.

Bele kožne patike

Ako na belim kožnim patikama imate jake mrlje, pomešajte jednu kašiku bele paste za zube, jednu kašiku sode bikarbone i jednu kašiku vode. Upotrebite meku četkicu za zube kako biste smesu naneli na mrlje, lagano pročišćavajući kružnim pokretima. Obrišite vlažnom krpom, a zatim osušite.

Linoleum pločice

Ako na podu linoleuma ima mrlje, belom pastu za zube utrljajte u pločicu čistom krpom i razmažite dok nema više ostataka paste za zube.

Srebrni pribor za jelo

Da bi potamnelo srebrno posuđe blistalo, svaki komad nežno trljajte kapljicom paste za zube. Zatim isperite i temeljito osušite.

Pegla na paru

Ako je ploča gvožđa pokrivena mineralnim naslagama, prilikom čišćenja pomaže pasta za zube. Utrljajte pastu za zube na ploču, a zatim pažljivo obrišite sve ostatke paste čistom krpom. Kako biste bili sigurni da su svi ostaci u potpunosti uklonjeni, peglajte običan komad tkanine pre nego što počnete sa odevnim komadima koje planirate da nosite.

Umivaonik

Ironično je da se ti delovi paste za zube koji slučajno padnu u umivaonik i čine da vaše kupatilo izgleda neuredno zapravo mogu koristiti za čišćenje sudopere. Vlažnim sunđerom kružno trljajte belu pastu za zube, a zatim je temeljito isperite.

Izvor: Klix.ba/prva.rs