U Osnovnom sudu u Prijedoru danas, zbog odsustva tužioca, nije nastavljen glavni pretres u predmetu o neiskorištenim vakcinama protiv kovida 19, a ročište je odgođeno za 31. marta.

Sudija Nebojša Manojlović rekao je da je tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor opravdano odsutan, te da nije bilo procesnih pretpostavki za nastavak glavnog pretresa.

Za danas je bilo predviđeno saslušanje svjedoka Aleksandre Bašić, zaposlene u Domu zdravlja, te Milana Knjeginjića, servisera u vrijeme kada se dogodio predmetni slučaj.

Okružno javno tužilaštvo Prijedor optužilo je načelnicu Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor Milicu Otković zbog neupotrebljivosti 1.342 doze vakcine protiv kovida 19.

U dosadašnjem toku suđenja saslušani su radnici ove javne zdravstvene ustanove Dijana Đerić, Sandra Kusonjić, Dušanka Smiljanić i Aleksandar Škorić.

Ročišta su javna, ali je postupajući sudija ukazao na zabranu prenošenja detalja iskaza svjedoka jer nisu svi svjedoci saslušani. Slučaj prate i predstavnici OEBS-a.

Na pripremnom ročitšu u februaru prošle godine Otkovićeva se izjasnila da nije kriva za krivična djela nesavjestan rad u službi i nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije koja joj se stavljaju na teret, dok je glavni pretres počeo u decembru.

Optužnica je podignuta u oktobru 2021. godine, a protiv drugog lica, obuhvaćenog istragom, S.J. iz Prijedora, tužilac je donio naredbu o obustavi istrage jer nije bilo dovoljno dokaza daje lice počinilo krivično djelo.

U prijedorskom Domu zdravlja 12. aprila 2021. godine privremeno je obustavljeno vakcinisanje stanovnika protiv kovida 19 budući da je zbog nestanka struje došlo do prekida hladnog lanca, te je poremećena temperatura u zamrzivaču u kojem su čuvane vakcine protiv virusa korona.

SRNA