U Gradskoj čitaonici u Prijedoru večeras je promovisana knjiga “Povratnik” LJubiše Šljivića, koji je u oktobru 2021. godine prepješačio 1.020 kilometara iz svog sela Biljana Donjih kod Zadra do Kragujevca za 62 dana, kroz tri države, a sve sa ciljem prikupljanja pomoći za liječenje dječaka Ilije Milanovića.
Šljivić je u večerašnjem predstavljanju knjige i priče o tom putovanju potvrdio da je tom prilikom skupljeno 30.000 KM pomoći četvorogodišnjem dječaku Iliji Milanoviću iz Kosjerića, koji je obolio od paraplegije.

“Krenuo sam iz svog rodnog sela put Kragujevca, gde danas živim i u koji sam izbegao 1995. godine. To je put koji sam tada prešao sa nepune dve godine i želeo sam da bude humanitarnog karaktera. Odlučio sam da svi ti ljudi na koje sam naišao usput zajedno pomognu ka to njegovom prvom koraku”, rekao je Šljivić novinarima.

Prema njegovim riječima, nakon putovanja, po povratku u selo riješio je da napiše knjigu koja govori o svjedočenju njegove majke i sestre i prolasku u izbjegličkoj koloni u “Oluji” i onda o tom istom putu nakon 26 godina.

“Deo je nastao u selu, a deo knjige u Kragujevcu”, rekao je Šljivić i dodao da je tiraž knjige 200 primjeraka i da za knjigu vlada veliko interesovanje.

Sveštenik Branko Lazičić iz parohije Urijske, inače Šljivićev zemljak iz Ravnih Kotara dočekao je LJubišu koji je na svom putovanju prošao i kroz Prijedor.

“Sa nekolicinom mojih prijatelja parohijana na mostu na Sani dočekali smo LJubišu i dalje ga ispratili ispred crkve na Urijama sa željom da ostvari svoj cilj i sa molitvom da dečak Ilija prohoda i načini taj svoj prvi korak”, rekao je Lazičić.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević, koji je prisustvovao ovoj promociji, izjavio je da je LJubiša uspio nešto što danas nije lako.

“On je uspio da svojom pričom i putovanjem spoji sve srpske krajeve, odnosno krajeve gdje živi srpski narod i meni je posebno drago što je i naš Prijedor dio te priče”, rekao je Kovačević.

Izvor: Agencije