Petnaest riječi izabrano je u uži krug za Nagradu dr Ivan Šreter za najbolju novu hrvatsku riječ, koja će biti dodjeljena u sklopu Dana hrvatskog jezika od 11. do 17. marta, saopštila je redakcija časopisa Jezik.

Ove godine se za takmičenje prijavilo 385 osoba, koje su predložile 538 novih riječi.

U uži je krug ušlo 15 reči: bakroza (hepatolentikularna degeneracija ili Vilsonova bolest), dimodojavnik (detektor dima), izazor (retrovizor), javnozborac/javnozborstvo (PR), krugotok (kružni tok), obrubnik (lajsna), odricajnica (disklejmer; izjava o odricanju odgovornosti), otpadalište (odlagalište otpada), prestrujnik (strujni adapter), pridatak (plug in), prijevodnici (titlovi), prikaznik (displej), šećerice (biljke od kojih se proizvodi šećer), zaključaj (lokdaun), znojilište (sauna).

Nagrađene će biti tri riječi, a dobitnicima će pripasti novčane nagrade. Prva nagrada je 600 evra, druga 400, a treća 200. Nagrade i statue akademika Tonka Fabrisa koji prikazuju Ivana Šretera, dodjeljuje fondacija “Dr Ivan Šreter”, a diplome časopis Jezik.

U sklopu dana hrvatskog jezika održaće se i okrugli sto o hrvatskom jeziku na kojem će se govoriti o pitanjima savremenog hrvatskog jezika. Dani hrvatskog jezika su u čast na dane u kojima se 1967. sastavljala i potpisivala Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog jezika.

Izvor: B92/ATV