U Prijedoru je organizovano pjesničko veče na kojem je Natalija Milovanović predstavila svoju prvu knjigu pjesama objavljenu na slovenačkom jeziku.

Pjesničko veče organizovalo je prijedorsko Udruženje Slovenaca “Lipa”, čiji je predsjednik Alenka Uduč izjavila Srni da je riječ o događaju koji je organizovan u okviru obilježavanja sjećanja na pjesnika Franca Prešerna.

– Riječ je o pjesnikinji koja je počela da uči slovenački jezik u našem društvu i za to vrijeme bila veoma aktivan član. Svoje prve riječi na slovenačkom kao trogodišnjakinja, učila je u Udruženju, a danas na tom jeziku i piše poeziju. Učestvovala je na Prešernovim večerima, koje smo organizovali svake godine, igrala u našim programima i komedijama, išla na ljetnje škole slovenačkog jezika u Sloveniji – istakla je Udučeva.

Ona je dodala da je Natalija nakon završene osnovne škole u Prijedoru, školovanje je nastavila u Sloveniji, a potom u Njemačkoj i da danas živi i radi u Gracu i uči djecu slovenačkom jeziku.

– Ovdje se predstavila svojom prvom samostalnom knjigom i priredila našim članovima jedno lijepo veče poezije, čitajući i govoreći stihove na slovenačkom i srpskom jeziku – istakla je Udučeva.

Natalija Milovanović je pjesnikinja i prevodilac koja je magistrirala na zajedničkom programu “Prevođenje” Univerziteta u Gracu i Univerziteta u Ljubljani. Piše poeziju na slovenačkom i srpskom.

Milovanovićeva je istakla da joj je bila čast da gostuje u Prijedoru, odakle je i počela te da joj mnogo znači to što joj je pružena prilika da predstavi svoju prvu zbirku poezije.

Njena prva samostalna zbirka poezije pod nazivom “Samoumevno” /”Podrazumijeva se”/ objavljena je 2021. godine /Ljubljana, Center za slovensko književnost/ i dobila je nagradu 37. Slovenačkog sajma knjiga za najbolji prvenac.

Prva pjesma u ovoj zbirci posvećena je Udruženju Slovenaca “Lipa” i nosi naslov “Veče nacionalnih manjina”, na kojima je i ona svojevremeno učestvovala.

Autor: SRNA/RTRS