Zbog ubistva Slaviše Ćuluma Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske vodi istragu protiv devet osoba, potvrđeno je za Srpskainfo.

Slaviša Ćulum izrešetan je 15. maja 2020. godine u svom automobilu u Dragočaju kod Banjaluke. Ubrzo nakon ubistva uhapšen je Siniša Šakić zvani Kinez i u  Okružnom sudu u Banjaluci se vodi postupak protiv njega za ovo ubistvo.

U MUP Srpske su nam potvrdili da osim Kineza, još osam osoba je osumnjičeno da je učestvovalo u organizaciji i ubistvu Ćuluma.

Prema nezvaničnim informacijama, osim Šakića za ubistvo Ćuluma se sumnjiče i Jovan Jošilo, kao i Milovoje Lovrenović Čaruga, njegov sin Dušan, Dario Jekić i još četiri osoba.

Motiv ubistva Ćuluma su najvjerovatnije sukobi koje je on godinama imao sa Jovanom Jošilom.

Portparol MUP Srpske Mirna Miljanović rekla je za Srpskainfo da su pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet u tri navrata podnijeli izvještaj Republičkom javnom tužilaštvu  protiv devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo „Teško ubistvo“ na štetu Slaviše Ćuluma.

– Izvještaji su podneseni zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičeni počinili krivično djelo teško ubistvo, kao i krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela u vezi sa  krivičnim djelom teško ubistvo – pojasnila je Miljanovićeva.

U Republičkom tužilaštvu su nam rekli da je istraga u ovom predmetu u toku i da zbog toga ne mogu davati više informacija.

Izvor Srpskainfo pojasnio je da su inspektori otkrili ko je sve učestvovao u organizacijiu ubistva Ćuluma i da se očekuje od Tužilaštva da podigne optužnicu protiv njih.

– Radi se o dobro organizovanoj kriminalnoj grupi, a  koja je formirana kako bi se organizovalo i izvršilo ubistvo Slaviše Ćuluma. Svi u ovoj grupi su imali svoje poslove, neki su bili zaduženi za praćenje, neki za organizaciju, dok su dvije osobe pucanjem iz automatskih pušaka ubili Ćuluma – kaže naš sagovornik.

On dodaje da su svi osumnjičeni poznati policiji po teškim krivičnim djelima, a da neki od njih se do sada nisu dovodili u direktno vezu sa pokojnim Ćulumom.

Podsjetimo, sredinom septembra prošle godine predao se Dario Jekić koji je duže vremena bio nedostupan pravosuđu BiH i za njim je bila raspisana međunarodna potjernica.

Jekić je osumnjičen da je bio član pomenute kriminalne grupe.

Tokom istrage, pripadnici MUP Republike Srpske došli su do brojnih i veoma čvrstih dokaza koji povezuju pomenutu grupu sa ubistvom Ćuluma.

FOTO: MUP RS/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: MUP RS/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Izvor Srpskainfo je pojasnio da su svi oni koristili kriptovane aplikacije „Skaj“ i „Anom“, a njihovim raspakivanjem nađeni su brojni dokazi.

– Tokom istrage utvrđeno je da su oni detaljno isplanirali ubistvo Ćuluma. Oni su ga pratili, zatim nabavili oružje i postavili zasjedu iz koje su ga likvidirali. Kao dokaze da su to uradili, inspektori posjeduju njihovu prepisku, slike dok su pripremali ubistvo i još mnogo toga – pojasnio je naš sagovornik.

Zbog ubistva Ćuluma do sada je uhapšen i optužen samo Kinez. Dok se ostali nalaze u bjekstvu. Prošle godine u odvojenim slučajevima u Hrvatskoj su uhapšeni Dušan Lovrenović i Jošilo, ali oni još nisu izručeni u BiH.

Za ubistvo Ćuluma trenutno se u Okružnom sud u u Banjaluci sudi Šakiću, a optužnica ga tereti  da je zajedno i po prethodnom dogovoru sa nepoznatom osobom, nabavio motocikl i iskoristio ga za izviđanje mjesta na kojem su oštećenog planirali ubiti.

– Oni su potom prilagodili dvije lokacije u Dragočaju, u pošumljenom pojasu pored lokalnog puta, koji su koristili za skrivanje i skrivanje motocikl – navedeno je u optužnici.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Zatim su 15. maja oko 11.15 u Dragočaju, u zasjedi sačekali oštećenog Ćuluma, koji je naišao putem, vozeći automobil. Na vozilo su ispalili najmanje 22 hica iz dva automatska oružja, koja su oštećenom nanijeli teške i po život opasne povrede, usljed kojih je preminuo.

KO JE DARIO JEKIĆ

Kada je u pitanju Dario Jekić, on je u decembru 2021. godine godine izbjegao hapšenje u akciji “Storidž” u kojoj je tada uhapšeno 19 osoba. Grupa, koju je razbila Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS, se tereti za krijumčarenje velikih količina skanka iz Albanije i Crne Gore u BiH, koja je zajedno sa oružjem krili u Gradiški. Sumnja se da su dio droge članovi grupe preprodavali u BiH, dok su veći dio prepakivali i krijumčarili dalje prema Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Njemačkoj. Jekić je poznat policiji po činjenju krivičnih djela, a pravosnažno je osuđen na pet godina zatvora zbog ubistva Vanje Panića.

Izvor: Srpskainfo