U svijetu je nestašica lijeka “Ozempik” koji je namijenjen za normalizaciju šećera u krvi kod osoba oboljelih od dijabetesa tip dva.

Do toga je došlo nakon što su ga zdrave osobe i to bez ljekarskog recepta počele kupovati za mršavljenje, a taj modni trend sa zapada polako je stigao i u region.

U regionu vlada nestašica za lijekovima koji dijabetičarima stimulišu izlučivanje inzulina. U Republici Srpskoj za sada dostupne su dvije jačine „Ozmepik“ lijeka od 0,25 i 1 miligram.

– Ali postoji prekid u snabdijevanju jačinom od 0,5 miligrama koji se najčšće i upotrebljava. Prozvođač da bi riješio ovaj problem podnio je našoj Agenciji zahtjev za dodatno proizvodno mjesto da bi omogućio kontinuitet u snabdijevanju našeg tržišta ovim lijekom- rekli su iz Agencije za lijekove u BiH.

U Srbiji i Hrvatskoj ovaj lijek je trenutno nedostupan u svim dozama, piše RTRS.

„Ozmepik“ ima i neželjeno dejstvo, smanjenje apetita koji za posljedicu ima mršavljenje. Baš zato što se s njim gube kilogrami traže ga i oni koji nemaju dijabetes tipa 2. To je i dovelo do njegove nestašice.

– Postoji nedostatak na tržištu koji je dijelom uzrokovan preraspodjelom tog lijeka na svjetskom nivou, a nažalost jednim dijelom to ljudi uzimaju misleći da će riješiti njihov problem gojaznosti, što je neistina- rekao je endokrinolog na UKC RS, Blaženko Vuković.

Lijek se smije piti isključivo po preporuci specijaliste.

Jedna kutija ovog lijeka dijabetičarima je dovoljna samo za jedan mjesec.

Izvor: Srpskainfo