Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru podiglo je pet optužnica protiv šest lica zbog krivičnih djela tjelesne povrede i teške tjelesne povrede, objavilo je ovo tužilaštvo. U optužnicama se navodi da je muškarac čiji su inicijali K.D. u septembru 2021. godine u Rasavcima kod Prijedora na magistralnom putu Sanski Most-Prijedor zbog nesporazuma prilikom preticanja, prepriječio “citroenom” put vozaču “škode” Ž.R. i udario ga šakom u glavu, nanijevši mu lake povrede i oštetivši mu dioptrijske naočale za oko 200 KM.

Optužen je i H.G. jer je u avgustu 2020. godine nakon fizičkog sukoba sa Ž A u ugostiteljskom objektu u prijedorskom naselju Svale staklenom bocom pogodio S.Ž. u glavu, nanijevši mu lake povrede.

Muškarac S.V. tereti se da je u septembru 2020. godine u kafiću u Prijedoru nakon verbalne rasprave, fizički napao H.A. zadavši mu metalnim čekićem udarce po tijelu r nogama. Dalje se u optužnicama navodi da su R.D. i S.D. u maju 2022. godine u Kozarskoj Dubici fizički napali ženu S.B. zavrnuli joj ruku, istrgnuti mobilni telefon i bacili ga na ulicu, a potom je udarili šakom u glavu. Iz Tužilaštva navode daje S.B. u julu 2022. godine u Petrinji kod Kostajnice na ulaznim vratima društvenog doma više puta udario šakom u glavu Z.M. koji je pao sa stepenica, udario glavom od beton i zadobio teške povrede.

Krivičnim zakonikom Republike Srpske propisana je novčana ili kazna zatvora do jedne godine za onoga ko drugog tjelesno povrijedi, a novčana ili kazna zatvora do tri godine ako to učini opasnim oruđem. Krivičnim zakonikom je propisana i kazna zatvora od jedne do pet godina za onoga ko drugog teško tjelesno povrijedi, a kazna zatvora od dvije do osam godina za onoga ko drugog tjelesno povrijedi da mu zdravlje teško naruši.

Izvor: SRNA/kozarski