Banjaluka je dobila još jedan digitalni mamograf i ultrazvuk i to zahvaljujući sredstvima Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

ZU Specijalistička radiološka ambulanta „Lenus“, uz kredit IRBRS za početne poslovne aktivnosti, opremila je svoju zdravstvenu ustanovu modernom tehnologijom, ali i zaposlila stručnjake koji pažljivo brinu o zdravlju stanovništva, u ovom trenutku prvenstveno žena.

Vlasnica ambulante dr Danijela Milekić, specijalista radiologije, ima bogato iskustvo u Zavodu za radiologiju u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Odlučila je da pokrene sopstveni posao, a fokus rada usmjeren je na kompletnu dijagnostiku patoloških promjena kod žena.

FOTO: IRBRS
FOTO: IRBRS

– U Banjaluci su velike liste čekanja na pregled. Potrudili smo se da odemo korak naprijed i da nabavimo moderniji mamograf u odnosu na postojeći na klinici. Imam bogato iskustvo u upravljanju mamografom i srećna sam što mogu da doprinesem na tom polju, a kasnije planiramo da uvedemo i ginekološke i reumatološke preglede – objašnjava dr Milekić.

Mnogo im je, kaže, pomogao kredit IRBRS za početne poslovne aktivnosti, budući da im je fiksna kamata obezbijedila značajne uštede. Kažu da su gledali i kredite komercijalnih banaka, ali da je fiksna kamatna stopa IRBRS presudila.

– Nabavili smo osnovna sredstva i prateću opremu najnovije tehnologije. Trenutno imamo dvoje zaposlenih i četiri konsultanta, a u narednih nekoliko mjeseci zaposlićemo još jednog radnika i dva konsultanta. Finansiranjem i refinansiranjem mamografa cilj nam je da napravimo modernizovani sistem za zdravlje žena koji će biti konkurentniji od ostalih na tržištu – kaže dr Milekić.

V.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac kaže da je IRBRS svaku krizu do sada pretvorila u šansu za Republiku Srpsku i da je riječ koja najbolje opisuje IRBRS – proaktivnost.

FOTO: IRBRS
FOTO: IRBRS

– Na taj način se obraćamo i građanima, jer vjerujemo da će nam i njihova proaktivnost i stvaranje šansi donijeti bolju budućnost. Ovakvi primjeri nam daju snagu da istrajemo u namjeri da šansu dobije svaki pojedinac i cijela Republika Srpska – kaže Vrhovac.

Krediti za početne poslovne aktivnosti (START-UP)

Krediti su namijenjeni za preduzetnike i pravna lica koja obavljaju registrovanu djelatnost ne duže od pet godina od dana podnošenja zahtjeva za kredit. Koriste se za nabavku osnovnih i obrtnih sredstava, za plaćanje poreskih obaveza i refinansiranje.

Iznos je od 5.000 KM do 500.000 KM, sa periodom otplate do 10 godina, uz grejs period do 12 mjeseci. Osnovna kamatna stopa je 3,9 odsto, a za nabavku osnovnih sredstava – uvođenje novih tehnologija iznosi tri odsto.

Više detalja možete naći na internet-stranici www.irbrs.org.

Izvor: Srpskainfo/prijedor24h