Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da američki ambasador u BiH Majk Marfi i osoblje ove ambasade rade protiv srpskog naroda u BiH.

Dodik je rekao da Marfi i osoblje američke Ambasade potvrđuju neprijateljsko raspoloženje prema Republici Srpskoj kada tvrde da imovina pripada BiH, dodajući da je to udar na teritorijalni i svaki drugi vid suvereniteta Srpske.

– Marfi je to potvrdio i u intervjuu za Nezavisne novine kada je rekao da imovinu treba rješavati u Parlamentarnoj skupštini BiH, a to zaista nije u skladu sa ustavnim uređenjem niti je na bilo koji način predviđeno – rekao je Dodik u Banjaluci.

On je podsjetio da Srpskoj pripada imovina koja je na prostoru Republike, poručujući da će to tako i ostati.

– Tako će i ostati, volio to ili ne volio jedan nadobudni ambasador koji pokušava da kaže “jedno je politička elita, a jedno je narod”, a i ja mogu da kažem da je u Americi jedno Bajden, a jedno narod – rekao je Dodik.

On je dodao da poštuje američki narod i američku državu, ali ne i, kako je rekao, mešetare koji 20 godina nastoje Srpskoj da joj oduzmu imovinu.

– U tome je čitav problem. Mi to vidimo i upozoravamo da pitanje imovine neće biti na dnevnom redu, jer imovina pripada nama – rekao je Dodik, ističući da američka Ambasada kontroliše pravosuđe u BiH, uključujući i Ustavni sud koji donosi odluke suprotne Ustavu BiH i na štetu Republike Srpske.

On je podsjetio da u Ustavu ne piše da imovina pripada BiH i da s toga pozivanje na odluke Ustavnog suda o ovom pitanju nemaju uporište.

Komentarišući sastanak Marfija sa načelnikom opštine Istočna Ilidža Marinkom Božovićem /SDS/, Dodik je rekao da Božović ne poštuje odluku Vlade Republike Srpska o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja.

– Svi naši ljudi na vlasti u Republici i na nivou BiH ne prihvataju jednu takvu politiku. Marfi je juče potrčao da se sastane sa načelnikom opštine Istočna Ilidža. Јa nemam ništa protiv takvih, nek sarađuje. Ima takvih izdajnika koji ne poštuju odluke Vlade Republike Srpske i to svakako govori o čemu se radi – rekao je on.

Dodik je rekao da je očigledno da američka Ambasada upravlja i sarađuje sa SDS-om.

Na pitanje novinara kako očekuje nastavak programa finasiranih i od USAID-a, Dodik je pojasnio da Republika Srpska nije prekinula saradnju sa SAD-om, već isključivo sa američkom Ambasadom u BiH.

– Ako ne žele zbog toga da finansiraju to je uredu, nikakav problem nemam s tim, a mi ćemo ovaj program nastaviti i rješavati – poručio je Dodik.