Pred Osnovnim sudom u Prijedoru danas je okončano suđenje po tužbi odbornika Predraga Starčevića protiv Gradske uprave Prijedor, a zbog neisplaćene odborničke naknade za april 2022. godine.

Izvedeni su materijalni dokazi, a danas su saslušani svjedoci Biljana Knežević i Srđan Adamović, koji su takođe odbornici lokalnog parlamenta u Prijedoru. Nasuprot njihovim i iskazu Starčevića da je na najmanje tri načina najavio odsustvo sa sjednice održane 28. aprila prošle godine, stoji pisana izjava tadašnjeg predsjednika Skupštine grada Prijedora Mirsada Duratovića da Starčević nije najavio odsustvo, datirana nakon podnošenja tužbe.

U ovom predmetu Gradsku upravu zastupa predstavnik Pravobranilaštva Republike Srpske Bojana Rauš Piiipović, Starčevića advokat Nemanja Šikman, a sudi sudija Vera Anušić. Rok za donošenje sudske odluke je 30 dana počev od danas.

Za dva odbornika Skupštine grada Prijedora nisu isplaćene odborničke naknade za april prošle godine budući da, prema tadašnjim Duratovićevim izjavama medijima, nisu najavili odsustvo, nisu došli na sjednicu u tom mjesecu i nisu opravdali izostanak.

Prema Poslovniku, odbornik koji neopravdano izostane sa zasjedanja Skupštine i sjednice radnog tijela, nema pravo na naknadu za mjesec u kojem je sjednica održana. Prema istom aktu, Skupština je od 2018. u obavezi da donese posebnu odluku kojom se reguliše odsustvo sa sjednica, ali to do danas nije učinjeno.

“Da bi se uskratila naknada, izostanak mora biti neopravdan, a odluka kojom se propisuju kriterijumi za opravdanost izostanaka ne postoji. Dalje, nikakvim aktom nije regulisano da se naknada neće isplatiti odborniku koji o izostanku ne obavijesti bilo koje skupštinsko tijelo”, rekao je Šikman u završnoj riječi.

Drugi odbornik koji je na isti način uskraćen za prošlogodišnju aprilsku naknadu je Srđan Adamović.

Odbornička naknada iznosi 712 KM mjesečno.

Izvor: SRNA/kozarski