U Higijensko-epidemiološkoj službi /HES/ Doma zdravlja Prijedor za prvih deset dana je protiv humanog papiloma virusa /HPV/ vakcinisano 19 djece koja imaju pravo na besplatnu vakcinaciju, rečeno je Srni u ovoj ustanovi.

Riječ je o 17 djevojčica i dva dječaka, a među njima je najviše petnaestogodišnjakinja /šest/.

Za narednu sedmicu planirani su sastanci sa roditeljima djece uzrasta od 11 do 15 godina na kojima će biti predstavljen značaj imunizacije protiv HPV.

“Vakcinaciju osoba protiv HPV-a koje nemaju pravo na besplatnu imunizaciju obavlja Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjaluci, a svim sugrađanima iz ove grupe koji su pokazali zainteresovanost za vakcinaciju pružene su sve potrebne informacije”, rekli su u prijedorskom Domu zdravlja.

Pravo na besplatnu vakcinaciju imaju djeca oba pola, uzrasta od 11 do 14 godina, a svako dijete koje započne vakcinaciju do svog 15. rođendana ima pravo i na besplatnu narednu dozu, do kompletiranja vakcinacije.

Djeci koja su napunila 15 godina tokom prvih mjeseci 2023. godine biće omogućena besplatna HPV vakcinacija ukoliko započnu proces vakcinacije do kraja juna 2023.

Vakcinisanje je počelo 4. aprila, obavlja se u HES-u centralnom objektu Doma zdravlja, drugi sprat, soba 41, svakim radnim danom od 8.00 do 14.00 časova, a prije vakcinacije potreban je standardni pregled Ijekara porodične medicine.

Informacije u vezi sa vakcinacijom protiv HPV mogu se dobiti u HES-u na telefon 052/238-104 ili kod izabranog doktora porodične medicine, kao i posredstvom elektronske pošte ¡nfo@domzdravljaprijedor.ba.

Izvor: SRNA/kozarski