U Prijedoru je večeras promovisana knjiga “Zašto Jasenovac”, autora Marka Ručnova. Riječ je o ponovnom štampanju knjige koja je prvobitno objavljena u dva dijela. Novo izdanje štampano je ćirilicom i objedinilo je obje knjige, s akcentom na biografije ustaških zločinaca.

“Ova knjiga je nezaobilazna literatura kada je riječ o istraživanju ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i uopšte u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH). Riječ jeo kombinaciji originalnog izdanja iz 2001. godine i njegovog dodatka iz 2004. godine. Mi ovom knjigom na 550 strana donosimo biografije 3.526 ustaških zlikovaca, sa njihovim ličnim podacima, zločinima koje su počiniti i sa svim izvorima, odakle su crpljeni ti podaci”, rekla je Tanja Tuleković, muzejski savjetnik i direktor Javne ustanove “Spomen-područje Donja Gradina”. Ona je podsjetila da autor Marko Ručnov, rodom iz Kozarske Dubice, već dugi niz godina živi i radi u Americi. Ručnov je pratio rad ove javne ustanove, što je rezultiralo njihovom saradnjom i ponovnim štampanjem knjige.

Na promociji koja je održana u organizaciji Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”, učestvovali su i viši kustosi Dejan Motl i Mirko Dimić. Po Dimićevim riječima, u pitanju je kapitalno djelo koje se ne čita kao klasična literatura i nije namijenjeno običnom čitaocu, već donosi biografske podatke o ustačkim zločincima, poredanim azbučnim redom.

“Ti podaci su dragocjeni za istraživanje pojedinačnih mikro lokaliteta gdje se pojavljuju zločinci, koji se poimenično navode u knjizi”, rekao je Dimić.

Knjiga “Zašto Jasenovac”, Marka Ručnova, izabrana je na konkursu za izbor i promociju publikovanih djela zavičajnih pisaca prijedorske regije. Ova promocija upriličena je u susret centralnoj manifestaciji obilježavanja pomena žrtvama zločina-genocida Nezavisne Države Hrvatske u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, koja će biti održana u nedjelju, 23. aprila.

Izvor: kozarski