Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević poručio je da je Republika Srpska vječna kategorija i da će opstati i Srpska, i njena obilježja, bez obzira što to nekima smeta.

Kovačević je rekao da inicijativa o uklanjanju tabli “Dobrodošli u Republiku Srpsku”, koja se često pojavljuje, navodi na zaključak da je očito da Republika Srpska nekome smeta, ali će Republika Srpska bez obzira na to opstati.

– Ukoliko nekome smeta Republika Srpska, moramo reći da je to njihov problem, a Republika Srpska je tu, ona je zvanična potvrđena kategorija međunarodnim Dejtonskim mirovnim sporazumom, garantovana i od najvećih svjetskih sila i to će biti trajna i vječna kategorija – rekao je Kovačević novinarima i dodao da je sve u tom segmentu urađeno u skladu sa zakonima i Ustavom.

On je podsjetio da je Republika Srpska, koja je nastala 9. januara 1992. godine proglašenjem u svojoj Narodnoj skupštini, međunarodno potvrđena potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Kada neko problematizuje table na kojima su zvanična obilježja Republike Srpske koja se koriste u skladu sa važećim zakonima i propisima, koji su u skladu sa Ustavom i Republike Srpske i BiH, očigledno da nije po srijedi humanitarna ili namjera koja treba da uvede bilo kakav red, nego je namjera sitnopolitička i ubiranje najjeftinijih političkih poena tako što ćete da bacite kamen na Republiku Srpsku – ocijenio je Kovačević.

On je naglasio da je Republika Srpska otvoreno društvo u kojem su zaštićeni svi njeni građani bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo kakvu pripadnost.

– To kakva je Republika Srpska najbolje se pokazuje ovih dana kada se u Srpskoj održava teniski turnir Srpska open, na kojem učestvuje najbolji teniser svih vremena Novak Đoković, (jedan od najboljih ruskih tenisera Andrej) Rubljov koji je prije dva dana osvojio turnir u Monte Karlu i odmah naredni dan doputovao u Banjaluku u Republiku Srpsku, a učestvuju mnogi poznati teniseri iz cijele Evrope i svijeta i BiH i svi su prihvaćeni na najbolji mogući način – istakao je Kovačević.

Osvrćući se na prijedloge zakona o akcizama i PDV koji nisu dobili podršku, Kovačević je rekao da je to pitanje razmatrano u prošlom mandatu, da o tim prijedlozima Savjet ministara nije postigao saglasnost, dok je o pitanju izmjena Zakona o PDV Uprava za indirektno oporezivanje BiH dala negativno mišljenje.

– Kada ne postoji saglasnost Savjeta ministara, koji je adekvatna institucija za mišljenje o nekom zakonskom prijedlogu, te ako je i mišljenje UIO negativno, onda je ovakav stav o tim zakonskim prijedlozima jasan – pojasnio je Kovačević.

On je dodao da o tim temama može da razgovara nova parlamentarna većina.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije podržao inicijativu delegata Džemala Smajića o uklanjanju oznaka koje nemaju znak BiH na svim graničnim prelazima jer je za to nedostajala podrška entitetske većine.

U Smajićevoj inicijativi se navodilo da Ministarstvo transporta i komunikacija u Savjetu ministara u roku od 30 dana ukloni “nelegalne oznake koje nemaju državnih znakova iz graničnih pojasa na svim graničnim prelazima u BiH” i da pripremi zakonska rješenja kojim bi se precizirao način rješavanja ovih situacija.

Autor: SRNA/Srpskainfo