Za islamske vjernike danas počinje Ramazanski Bajram ili kako se još zove “Fiter Bajram”, praznik koji obilježava kraj jednomjesečnog posta, nakon koga slijede dani veselja, dani Bajrama.

Ramazanski bajram, jedan je od dva najvažnija praznika u islamskom kalendaru. Praznik počinje posebnim bajram namazom (molitvom), kojeg obavlja cijela zajednica na otvorenom prostoru koji se zove “musalla”. U velikim gradovima bajram – namaz se takođe obavlja u centralnim džamijama.

Važan element Bajrama je i njegova javna manifestacija: obavljanje namaza, lijepo oblačenje, posjeta rodbini i prijateljima, čestitanju usmeno ili pismeno.

Ovaj praznik obično se čestita: “Bajram šerif mubarek olsun”, što u prevodu znači: “Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen”, a odgovara se: “Allah razi olsun”, što u prevodu znači: “Neka je Bog zadovoljan”.

Početak Bajrama označava i početak širenja radosti i sreće u porodici. Tokom dana Bajrama se jede u znak obožavanja Allaha, dok su vrste hrane koje karakterišu ovaj praznik sarme i baklave.

Sastavni dio praznika su i posjete porodici i rodbini, a djeca dobijaju slatkiše ili poklone. Praznuje se tri dana.

Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova, drugi dan se obilaze groblja, pa se ujedno obilježava i kao Dan šehida (palih boraca).

Treći dan predviđen je za druženje sa prijateljima i poznanicima, a u tradiciji je ukorenjeno da se sklapaju prijateljstva, piše N1.

Ramazanskom bajramu prethodi 29 ili 30 dana posta, tokom kog su se vjernici uzdržavali od hrane i pića od izlaska do zalaska sunca, kao i loših misli i djela.

Izvor: Srpskainfo