“Nešto me žiga, kiša će”, sve više građana ovo izgovara, posebno kada se vrijeme mijenja kao što je to ovih dana. Zbog naglih promjena mnogi imaju problema sa zdravljem. Razdražljivost, nesanica, migrene, bolovi u kostima samo su neki od simptoma.

Najteže to pada hroničnim bolesnicima i onim koji imaju problem sa srcem, kažu ljekari.

“Kako bi se ublažili simptomi meteoropatije neophodno je da se pije više tečnosti, da se što više izlaže fizičkoj aktivnosti, boravku u prirodi I slično. I zdrave osobe mogu da budu meteoropate pa je neophodno da se redovno kontrolišu kod svog porodičnog ljekara”, kaže Adna Hanić, ljekar Hitne pomoći Doma zdravlja Doboj.

Sve više i mladih na koje utiču promjene vremena. Iz Meteorološkog zavoda smatraju da je uzrok tome promjena klime koja se odigrava prethodnih par godina. Neizmjenično smjenjivanje sunca i kiše obilježilo je april u Srpskoj.

Meteorolozi nemaju dobre vijesti, tako će kaže ostati i u narednom periodu.

“Vrijeme će u narednom periodu biti pravo proljećno. Znači da ćemo imati smjenu toplih perioda, sunčanih perioda, sa kišom i tako će se nastaviti i u narednim danima”, kaže Milica Đorđević, meteorolog.

Građani priznaju da loše vrijeme utiče i na zdravlje i raspoložene. Nadaju se da će dolazak kasnog proljeća sa više sunčanih dana to promijeniti.

U hladnim, zimskim periodima skloniji smo bolestima i tjeskobama.

Ljeti izrazito manje. Meteoropatija je dokaz ljudske povezanosti sa prirodom.

Izvor: ATV