U rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog – Mrkonjićima u Trebinju, pronađene su mošti Svete Ane, majke ovog velikog svetitelja, objavljeno je na sajtu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Pravoslavni vjernici primili su blagodat na blagodat obretenjem zemnih ostataka Svetiteljeve majke Ane – Anastasije, samo nekoliko dana prije proslavljanja njegovog praznika, 12. maja, navodi se u saopštenju Eparhije.

– Pažljivo uklanjanje ploča, uz stručni nadzor i iskusne savete arheologa, ljekara i prisutnih sveštenih lica, otkriva čitav, neobično dobro očuvan ženski skelet, u pravilnom anatomskom položaju, ruku skrštenih na grudima i divne, zlatno-žute boje – navodi se u saopštenju.

U grobljanskoj crkvi Svetog Nikolaja Mirlikijskog u svetiteljevim rodnim Mrkonjićima, na Svetoj liturgiji, uz episkopa zahumsko-hercegovačkog Dimitrija bili su prisutni i igumani Manastira Ostrog Sergije sa bratijom, te igumani Manastira Zavala Vasilije, Manastira Kosijerevo Arsenije i paroh mrkonjićki, protojerej Nikola /Јanković/.

– Nakon što su sve kosti izvađene, u svečanoj litiji bivaju prenesene od groblja do manastirskog hrama Svetog Vasilija /udaljenog nekoliko stotina metara/ gdje se, opet uz stručni nadzor arheologa i ljekara, pristupa njihovom detaljnijem čišćenju, pranju u mlakoj vodi i pripremanju za naknadno pranje u bijelom vinu, premazivanje maslinovim i ružinim uljem i konačno polaganje u kivot u kome će biti pohranjene – navedeno je u saopštenju.

Kosti Svete Ane smještene su u drveni kivot /dar ostroškog bratstva/ i biće svečno iznesene na liturgijsko svenarodno poklonjenje na praznik Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, 12. maja u manastirskoj Crkvi.

Autor: RTRS