U Galeriji “Sreten Stojanović” večeras je otvorena izložba slika “Quo vadiš?” autorke Mile Gvardiol iz Beograda. Ona se predstavila sa devet akrila na platnu. Ključni motiv ove serije slika su stepenice i potvrđuju fasciniranost autorke za savremeno, kako u formi tako i u izražaju, rečeno je na otvaranju izložbe.

“Na ovoj izložbi predstavila sam slike koje za polazište uzimaju stepenice, a uopšte cijela serija ideju crpi u nekom pitanju koje nas prati kroz život: kuda mi idemo? Kroz to sve, igrala sam se kroz različite forme, boje i postavila pred posmatrače to pitanje kroz slike velikih formata”, rekla je ova vizuelna umjetnica. Od posmatrača, autorka očekuje da se i sami, kad stanu pred njenu sliku, zapitaju i odgonetnu da li su negdje pošli i da li preispituju neke svoje odluke.

Ovom serijom slika, autorka povezuje arhitekturu i slikarstvo.

“Svo moje stvaralaštvo ideju crpi u arhitekturi. Pronalazim za sebe neke intrigantne forme koje pretačem u slike. One nastaju tako što ja te svoje ideje fotografišem, bilježim i onda neke najintrigantnije dijelove odvajam i pretačem u slike”, rekla je Mila Gvardiol.

Vršilac dužnosti direktora Galerije “Sreten Stojanović” Boris Eremić rekao je daje ova umjetnica jedna od najistaknutijih predstavnika svoje generacije na ovim prostorima.

Sam naziv izložbe ‘Quo vadiš ‘ automatski asocira na određene puteve, dolaženja, odlaženja, ukrštanja. U pitanju je geometrijska apstrakcija gdje Mila na svoj vizuelni način šalje određene vizuelne poruke, vrlo savremene u današnjem društvu za koje nam često treba orjentir, gdje idemo, gdje je tu krajnje ishodište i čemu se vraćamo”, rekao je Eremić.

Izložba “Quo vadiš” biće otvorena do prvog juna.

Izvor: kozarski