Tajna želja, poruka, smisao poezije je da zaustavi vrijeme. Samo poezija može izmijeniti udaljenosti nas samih, približiti jedne drugima, međusobno nas učiniti bliskim. Poezija je siroče tišine koje, kazivanjem, možemo utješiti.

Tako o svome interesovanju, glumačkim i umjetničkim sklonostima govori Rajko Marčeta, mladi glumac iz Kozarske Dubice. Govor poezije, za njega je, kako kaže, snažan stvaralački motiv.

– Kada sam maštao, u djetinjstvu, da postanem glumac po profesiji, da upišem glumačku akademiju, pronašao sam u stihu, recitaciji, poeziji, svoju neiscrpnu luku mašte, kojom sam, odlučno, nepokolebljivo zaplovio – kazao je Marčeta za Srpskainfo.

Prepoznatljivi su njegovi nastupi na javnim skupovima. U Donjoj Gradini i Gradiški, Marčeta je, kao malo ko prije, stihovima Bore Kapetanovića približio razmjere zla i stradanja, izgovorom unio snažnu emociju, ukazao na snagu riječi, jaču od svakog oružja.

– Jednako motivisan govorim i stihove drugih pjesnika, naročito Jovana Dučića, Desanke Maksimović, Branka Ćopića, Skendera Kulenovića, stihove o ljubavi, ljudima, nostalgične pjesme… Svaki stih za mene je predstava u minijaturi, kratka po formi ali mislima i porukom duga i široka – objasnio nam je Marčeta svoje interesovanje.

Ovaj mladi glumac često je i u voditeljskoj ulozi, zajedno sa novinarima i kolegama glumcima.

– Pozorišne i filmske uloge za mene su primarne, međutim, smatram da je pravilan izgovor, poezija pa i vođenje programa, temelj glume. Zato ove poslove, smatram izuzetno važnim za svakog glumca. Naravno, sklonosti su različite. Dobar glumac, ne znači, po automatizmu, i dobar recitator ili radio, voditelj. To su srodna i bliska zanimanja ali ih treba zasebno izučavati, vježbati, prema njima se odnositi drugačijom logikom, poštovati različitosti i sebe, svoj talenat ugrađivati – smatra Rajko Marčeta, glumac, recitator i voditelj.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

To su njegove tri, neodvojive ljubavi koje je, u sebi, prepoznao u najranijem životnom dobu. I na tu temu, Marčeta je, još u djetinjstvu zaključio kojim putem treba ići, gdje svoj životni pravac jedino može pronaći.

– Ja sam oduvijek, od kada sam postao svjestan sebe, želio biti glumac, recitator, voditelj… Svako, ko zna šta hoće i sebe vidi u tome, uz uslov da je talenat evidentan, koplje je ispred ostalih koji kasnije, sticajem okolnosti, sebe prepoznaju u ovom poslu.

Prva uloga

Prva uloga bila je na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske, kazao nam je Marčeta, u predstavi „Magareće godine“ po romanu Branka Ćopića.

Bila je to uloga Krste Buve, maštovite ličnosti koja mi je veoma bliska.

– Ćopić je grandiozna figura naše književnosti, gromada sazdana od mašte i krajiškog duha, pisac pozorišnog i filmskog instinkta, junak i oslonac moga djetinjstva, prva stepenica moga interesovanja za poeziju i za glumu – kaže on.

Izvor: Srpskainfo