Dan grada Prijedora, 16.maj je dan kada se sjećamo i odajemo poštu onima koji su se borili za slobodu ovog grada polaganjem vijenaca ispred spomenika poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata ” Za krst časni” i poginulim borcima NOR-a.

Vijence su ispred spomenika ” Za krst časni” položili gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor sa delegacijom, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, delegacija gradske Boračke organizacije i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, delegacija Policijske uprave Prijedor i 3.pješadijskog Republika Srpska puka.

Program je nastavljen polaganjem vijenaca kod spomenika Oslobodiocima Prijedora u parku Pećani. Pored gradonačelnika Prijedora sa delegacijom, vijence su položile i delegacije gradskog SUBNOR-a , a cvijeće delegacije prijateljskih i bratskih gradova koji su se odazvali pozivu da prisustvuju svečanostima kojima se obilježava Dan grada Prijedora.
U Prijedoru povodom Dana grada borave delegacije opština i gradova Kikinde, Inđije, Velenja, Boveca, Novog Mesta i Trenta.
Prijedor je 16. maja 1942. godine, prvi put oslobođen u Drugom svjetskom ratu i 25 dana je bio najveća slobodna teritorija u porobljenoj Evropi.
Spomenik Oslobodiocima Prijedora na Pećanima je sjećanje za 39 poginulih Prijedorčana u borbi za oslobođenje grada.

Izvor: prijedorgrad