Rano jutros iz Teslića su krenula dva šlepera sa paketima pomoći stanovništvu Unsko-sanskog kantona koje je pogođeno poplavama. Pomoć je nabavljena u okviru postupka interventnih nabavki Vlade Republike Srpske, a na zahtjev premijera USK-a.

“Ta pomoć se ogleda u vidu osnovnih životnih namirnica, kao što su brašno, konzervirana hrana, ulje, so i šećer. Sve te namirnice su nabavljene kroz redovne postupke Vlade Republike Srpske i ministarstva trgovine i turizma. Roba može da se koristi odmah, a po potrebi može i da se skladišti”, rekao je Mišo Stojanović, pomoćnik ministra trgovine i turizma Republike Srpske.

Vrijednost prvog konvoja pomoći koji je krenuo ka USK je oko 100.000 KM.

Da bi pomoć sigurno i blagovremno stigla u Bihać, pobrinuli su se pripadnici Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske. Iako ovih dana imaju pune ruke posla u poplavljenim krajiškim opštinama i gradovima, stižu da se odazovu na sve pozive za pomoć.

“Humanitarnu pomoć je donirala Valda Republike Srpske, Unsko-sanskom kantonu, nakon što je kanton uputio poziv kako nivou BiH, tako i entitetima da upute pomoć. Nakon smirivanja situacije, nakon poplava, mi smo našli priliku i mogućnost da naša prevozna sredstva angažujemo za prevoz humanitarne pomoći”, izjavio je Dragan Kos, Republička uprava civilne zaštite Srpske.

Svaka pomoć stanovnicima Bihaća ovih dana je dobrodošla, dok kreće sanacija poplavljenog područja kažu u lokalnom Crvenom krstu.

“Ova pomoć je od velikog značaja za USK. Prepoznajemo da nismo sami u svemu ovome. Pomoć će biti distribuirana krajnjim korisnicima po stanju potrebe i po spiskovima koje imamo. Jako smo zahvalni na ovoj donaciji”, rekao je Adnan Kurtagić, Crveni krst Bihać.

Za sada, u Vladi Republike Srpske i Ministarstvu trgovine i turizma nije bilo zahtjeva za ovakvom intervencijom od drugih lokalnih zajednica u Srpskoj i FBiH.

Ukoliko bude potrebno, kažu u Vladi, spremni su da intervenišu.

Izvor: ATV