U selu Lamovita obilježena je 81. godišnjica od formiranja Prve krajiške proleterske narodnooslobodilačke udarne brigade.

Tim povodom služen je parastos i položeni vijenci kod spomenika palim borcima Prve krajiške brigade , ali i poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, tokom kojeg je poginulo 16 mještana.
Prigodan govor o ratnom putu brigade imao je Veljko Rodić, predsjednik gradske organizacije SUBNOR-a Prijedor koji je istakao da osim godišnjice osnivanja Prve krajiške proleterske brigade ne treba zaboraviti da ove godine obilježavamo i 31 godinu od formiranja Vojske Republike Srpske te da je ovo jedna zajednička svečanost i Boračke organizacije i poštovalaca i potomaka NOR-a

” Prva krajiška proleterska udarna brigada formirana je baš na današnji dan ovdje gdje se nalazi škola u Lamovitoj , a odmah sutradan je krenula na ratne zadatke i tako je bilo sve do kraja rata” istakao je Rodić.
On je dodao da je brigada prošla ratni put od 21 000 kilometara , da je poginulo 2134 borca i oko 2700 je ranjeno.
” Ova brigada je dala jedan veliki doprinos opštoj borbi protiv fašizma.Ona je uspjela u svaka tri dana voditi borbe i u tim borbama izbaciti iz neprijateljskog stroja 14.850 neprijateljskih vojnika”, rekao je Rodić.
On je dodao da je brigada ratovali na gotovo svim prostorima bivše Jugoslavije, učestvovali na Sremskom frontu i u oslobođenju Beograda, a svoj ratni put je završila na sjevernim granicama tadašnje Jugoslavije gdje je učestvovala u zatvaranju granica i sprečavanju bijega neprijatelja kako ne bi pobjegli nekažnjeni za zlodjela koja su učinili.
“Učesnika rata danas ima veoma malo i zato smo mi potomci tu da nastavimo i njegujemo tradiciju NOB-a i mnogo je bitno da te datume iz istorije ne zaboravljamo, da se okupljamo na ovim mjestima, da ne zaboravljamo to što su učinili naši roditelji , naši djedovi” poručio je Rodić.
Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je novinarima da mladi ljudi moraju da uče i da znaju koliko su to bila teška vremena kojih se moramo sjećati i njegovati uspomene na sve one koji su živote dali za slobodu.
” Ono što je još važnije je da mlade generacije moraju da poštuju i cijene velike žrtve i živote ugrađene u temelje slobode koju i mi danas uživamo, a da je poštovanje svojih predaka , svoje istorije i vjere garant našeg opstanka na ovim prostorima”, rekao je Javor.
Iz redova Prve krajiške proleterske narodnooslobodilačke udarne brigade poteklo je 25 narodnih heroja, brigada je šest puta bila pohvaljena od vrhovnog komandanta, a pored mnogih odrena koje je dobila , odlikovana je i Ordenom narodnog heroja koji joj je uručen ovdje u Lamovitoj 25.maja 1975. godine.

Izvor: prijedorgrad