Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da su neki ljudi u danima kada čitav narod boluje zbog najstrašnije nesreće izrekli brutalne neistine i klevete na račun Crkve, patrijarha i episkopa, istakavši da Crkva svaku ženu vidi kao najsvetiji Božiji dar, a svaku vrstu nasilja smatra najvećim grijehom.

Patrijarh je rekao da su kao pastiri Crkve u obavezi da daju pojašnjenje i ukažu na manipulaciju i zamjenu teza kada državni funkcioner kaže da Crkva, koja je kroz svu istoriju bila utjeha svom narodu i nosilac smisla, doprinosi nasilju nad ženama i da ne smije da ima stav o pitanjima od životnog interesa i duhovnog zdravlja naroda.

On je naglasio da su bili obavezni da kažu šta je istina, a šta manipulacija i neistina, pojasnivši da se živi u konfuznom vremenu u kojem nije najvažnije da li je izgovorena riječ tačna i istinita, nego da li je gorka i oštra ili je slatka i umilna, objavljeno je na sajtu SPC.

– Nama je zanimljiv fenomen da je kritika upućena jednoj konkretnoj osobi izazvala određene medije i pojedince da prvi put brane konkretnog državnog funkcionera. To se nikada do sada nije desilo – da oni koji se uvek i po pravilu međusobno optužuju i napadaju, sada jedni druge brane – naveo je patrijarh.

Prema njegovim riječima, svi treba da znaju da Crkva, počevši od Presvete Bogorodice, svaku ženu – majku, sestru, kćerku, koleginicu na poslu, komšinicu, slučajnu prolaznicu, vidi kao najuzvišeniji i najsvetiji Božiji dar ljudskom rodu.

– Crkva svaku vrstu nasilja smatra najvećim grehom. Nikog ne odbacuje, za sve se moli, bez obzira na to kako se ko prema Crkvi i njenim vernicima odnosi, imajući na umu reči Svetog Vukašina Јasenovačkog: “Samo ti, dijete, radi svoj posao”, jer dobro zna da će nas Bog pitati samo šta mi činimo drugima, a ne šta oni čine nama – rekao je patrijarh.

Srpski patrijarh je sve pozvao na litiju u četvrtak uveče, 25. maja, kada će se moliti Spasitelju radi osvećenja ulica i trgova, radi iscjeljenja duša i tijela, za mir, za postradalu djecu i za svu djecu.

Autor: RTRS