Problem nedostatka kompetentne radne snage tema je dvodnevne konferencije “Trendovi na tržištu rada i kreiranje stimulativnog poslovnog okruženja” koja se održava na Kozari, a čiji je cilj podrška nacionalnom parku i njegovoj infrastrukturi, kao i malim i srednjim preduzećima na tom prostoru Kozare i Potkozarja.

Konferenciju organizacije Razvojna agencija Prijedora “PREDA”, u okviru projekta “Osjeti Kozaru – istraži”, saopšteno je iz te agencije.

Milena Gnjatović Simatović iz Agencije “PREDA” rekla je daje kompetentna radna snaga veoma bitan segment u poslovanju malih i srednjih preduzeća.

“Jedan od naših ciljeva je bio da stvorimo i unaprijedimo sadržaje koji će postati dijelom stalne turističke ponude”, navela je Simatovićeva.

Direktor Nacionalnog parka “Kozara” Božidar Nikoletić istakao je da su sva stremljenja i razvoj ovog jedinstvenog parka usmjerena ka još boljem očuvanju kultumo-istorijskog nasljeđa i prirodnog bogatstva kojim obiluje.

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Miodrag Lončarević pozdravio je doprinos projekata Razvojne agencije “PREDA” u domenu turizma, ali i istakao važnost učešća lokalnih turističkih organizacija u ovakvim projektima.

Snežana Tomašević iz Njemačke razvojne agencije /GIZ/ rekla je da je digitalna transformacija imala snažan uticaj na tržište rada i da ona zahtijeva prilagođavanje radne snage, te izrazila zadovoljstvo što se ovim projektom bogati turistička ponuda jednog od najljepših nacionalnih parkova.

“Početna ideja projekta je bila ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom kovida 19, no, kako je vrijeme odmicalo, shvatili smo da te iste kompanije i korisnike treba da pripremimo za transformaciju u kontekstu digitalizacije i održivosti turističkih destinacija u BiH”, dodala je ona.

Projekat “Osjeti Kozaru” bio je posvećen jačanju avanturističkih potencijala, dok se njegov svojevrsni nastavak posvetio ne samo nacionalnom parku i njegovoj infrastrukturi, nego i podršci malim i srednjim preduzećima na prostoru Kozare i Potkozarja.

U projektu učestvuje oko dvadeset malih i srednjih preduzeća iz ugostiteljstva, turizma i hotelijerstva, a kao podrška njihovom poslovanju donirana im je ugostiteljska oprema u vrijednosti 90.002 KM.

“Svi učesnici su saglasni da dio rješenja problema koji se postavlja i pred javni i pred realni sektor, kada je u pitanju nedostatak radne snage, jeste u međusobnoj saradnji, neprestanom osluškivanju promjena i brzim reakcijama svih aktera”, zaključuje se u saopštenju.

Projekat “Osjeti Kozaru – istraži” traje do 31. jula, vrijedan je 427.810 KM, a sufinansiraju ga EU i Njemačka putem programa “Eu for biznis rikaveri” /EU4Business Recovery/, koji zajednički provode GIZ, UNDP i ILO.

Izvor: SRNA/kozarski