Rudarski fakultet u Prijedoru uvodi novi studijski program posvećen zaštiti životne sredine.

Cilj je obrazovanje kadra deficitiranog na tržištu rada. Ravnoteža između privrednog razvoja i zaštite životne sredine je neophodna, poruka je studenata Rudarskog fakulteta.

Nikola Kukić iz Stanara prva je godina na studijskom programu Rudarstvo, ali kaže da razmišlja o prelasku na Zaštitu životne sredine.

– Јa sam baš se zaniteresovao za taj novi ciklus, odnosno novi studijski program. Mislim da je jako bitan u budućem periodu trebaće novog kadra što se tiče ove oblasti. Mislim da trebamo imati što više mladog kadra i treba mladi što više da se posvete životnoj sredini – kaže Nikola.

– Mislim da je to značajan korak koji fakultet pravi, jer zaštita životne srdine je budućnost ovih naših prostora, kako bi se uspostavila neka ravnoteža između privrednog razvoja i zaštite životne srdine – dodao je Miloš Sadžak, student Rudarskog fakulteta u Prijedoru.

Inženjerstvo zaštite životne sredine je mutlidisciplinarni studijski program, koji obuhvata tehničke i prirodne nauke.

– Od tehnologije, građevinarstva, menadžerskih procesa, zatim mašinske industrije itd. Budući inženjeri zaštite životne sredine će biti kompetentni za obim poslova u različitim oblastima unutar proizvodnih procesa i zaštite životne sredine – rekao je Nikola Knežević, šef Odsjeka za inženjerstvo životne sredine Rudarskog fakulteta u Prijedoru.

Zaštita životne sredine sve je dominantnija u svijetu, zbog čega je neophodno imati kvalitetan kadar u toj oblasti.

– Obzirom na sve izazove koje razvoj društva zahtijeva, takozvani održivi razvoj, znali da imamo proizvodne procese, da imamo različite djelatnosti koje će, pored toga što će doprinijeti razvoju društva, osiguraui i očuvanje zaštite životne sredine, tako da se samim tim nametnula potreba za obrazovanjem jednog ovakvog profila – poručio je Knežević.

– Ponukalo nas je to, jer se osjeća zaista nedostatak kvalifikovanih stručnih ljudi, koji bi se bavili zaštitom životne sredine. U ovakvim zemljama koji ekonomski još nažalost nisu na viskom razvojnom nivou, uvijek je teško postići taj balans između ekonomskog razvoja, kojim svi težimo i zahtjeva koji su sve oštriji u pogledu zaštite životne dredine – navela je Svjetlana Sredić, dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru.

Na fakultetu, od ranije, postoje studijski programi Rudarstvo i Geološko inženjerstvo. Na ovoj visokoškolskoj ustanovi do sada je diplomiralo više od stotinu studenta. Skoro niko od njih nije imao problema da pronađe posao.

– Ono što zaista krasi ovaj fakultet, to su naši svršeni studenti, kojih gotovo da nema na Birou za zapošljavanje, svi imaju posao – istakla je Sredićeva.

Uslovi studiranja na Rudarskom fakultetu u Prijedoru isti su kao i za ostale studente Univerziteta u Banjaluci, čiji je dio i pomenuta visokoškolska ustanova.

Godišnja upisnina je 84 marke.

Smještaj za studente koji dolaze da studiraju u ovaj grad iz drugih lokalnih zajednica obezbijeđen je u Hotelu “Prijedor”, po cijeni smještaja u studentskim domovima u Banjaluci.

Izvor: banjaluka.net