Preporučuje korištenje samo jedne od ove dvije riječi.

“Čak” i “štaviše” su sinonimi i oba se koriste u značenju “još više” ili “još dodatno”. Međutim, upotreba riječi “čak štaviše” predstavlja pleonazam, što znači da su obje reči suvišne i da bi bilo dovoljno koristiti samo jednu od njih.

Primjeri korištenja u rečenici:

On je čak i dalje zainteresovan za to.

Ona je štaviše zabrinuta zbog toga.

Njihova ljubav je čak jača nego ikada.

Korištenje pravilne riječi, bez suvišne, će vam pomoći da vaš jezik bude čist i jasan, što će povećati vašu efikasnost u komunikaciji. Uvijek je dobro paziti na upotrebu jezika kako biste izbjegli nedoumice i nesporazume.

Porijeklo riječi “čak” može se povezati sa starijim verzijama staroslovenskog i starohrvatskog jezika, gdje se “čak” koristilo u značenju “još”. Riječ “štaviše” se može povezati sa staroslovenskim jezikom, gdje je “što više” značilo “još više”.

Značenje pleonazma je pojava kada se koristi više riječi nego što je potrebno, čime se stvara suvišnost. Upotreba “čak štaviše” se smatra pleonazmom jer obje riječi imaju isto značenje, a jedna od njih je suvišna.

Zbog toga se preporučuje korištenje samo jedne od ove dvije reči, poput “čak” ili “štaviše”, da bi se izbjegla pleonastična upotreba, prenose Novosti.

Izvor: Srpskainfo