Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas izvještaj o izvršenju budžeta za 2022. godinu. Prihodi su 73,3 miliona KM, a rashodi 64,6 miliona KM. Pozitivna razlika od oko 8,5 miliona KM nije klasičan suficit, već se radi o namjenskim sredstvima.

“S obzirom da to nije klasičan suficit, mi nismo predlagali odluku o njegovoj raspodjeli, već ćemo nakon dublje analize strukture ovih namjenskih sredstava i rokova kojima pripadaju, predložiti odluku o raspodjeli neutrošenih namjenskih sredstava”, rekla je Maja Kunić, načelnik Odjeljenja za finansije.

Izvršenje prihoda je 94 odsto, a rashoda 83 odsto. Gradonačelnik Slobodan Javor rekao je da su prošle godine značajna sredstva prenesena za projekte u ovoj godini, pa je zato budžet bio daleko veći od realnog. On je ukazao na problem socijalnog budžeta.

“Kada pogledamo prihode i rashode, ostaje nam jako malo prostora za projekte. Imali smo kreditna zaduženja i raspoređenu kapitalnu dobit od RŽR-a, imati smo emitovanje obveznica. Na taj način mi smo obezbijedili određeni novčani iznos i na osnovu tih sredstava danas realizujemo mnoge projekte u našem gradu. Godina je teška, punjenje budžeta ide slabije od planiranog, tako da ćemo i u narednom periodu praviti rebalans, u skladu sa finansijskim stanjem”, rekao je Javor.

Evidentno je, rekao je gradonačelnik, da dosta sredstava odlazi na plate radnika i određene obaveze. On je istakao da Grad Prijedor nije prezadužen i daje daleko od predviđenog maksimuma.

“Sve ono što realizujemo, uspjeli smo uz pomoć Vlade RS i određenih sredstava. Cilj nam je da, u skladu s mogućnostima i stanjem u budžetu, nastavimo razvoj našeg grada”, rekao je Slobodan Javor.

Na 30. sjednici Skupštine grada usvojen je program manifestacije “Prijedorsko ljeto 2023”, koja će trajati od 15. juna do 15. avgusta.

“Predviđeni su muzički koncerti, sportska takmičenja, predstavljanje kultumo-umjetničkih društava. Manifestacije će biti raspoređene na različitim lokacijama, kako u gradu tako i u prigradskim naseljima. Učesnici će biti sportski klubovi i kulturno-umjetnička društva”, rekla je Jadranka Mijić, šef gradskog Odsjeka za kulturu i međunarodnu saradnju. Kako je rekla, “Prijedorsko ljeto” biće otvoreno besplatnom školom tenisa, koja će trajati do zatvaranja ove manifestacije.

Izvor: kozarski