Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas, nakon službe u novom bečkom hramu Akatista Presvete Bogorodice, da je Crkva iznad svake podjele i svake partije i pozvao vjernike da čuvaju pravoslavnu vjeru.

Obraćajući se velikom broju vjernika, patrijarh je poručio da SPC nije samo jedna od institucija srpskog naroda kroz koju Srbi čuvaju tradiciju i folklor, već da sveštenstvo, osim što uči djecu u rasejenju da pripadaju svom narodu i porijeklu, ukazuju na značaj Hrista.

Njegova svetost je pozvao vjernike da se uvijek sabiraju na Svetoj liturgiji.

“Treba da se sabiramo znajući da je to mesto u kome treba da ostavimo po strani svoj egoizam, svoje samoljublje, svoju pojedinačnost i da smo tu pozvani u smirenju, iako slabašni i grešni, da se ne uzdamo u svoju snagu već u ljubav i milosrđe Božije i da tu uzimajući telo i krv Hristovu i sjedinjujući se sa njim znamo da postajemo i jedno među sobom”, rekao je patrijarh Porfirije.

Srpski patrijarh je zamolio vjernike da čuvaju pravoslavnu, jevanđeljsku vjeru.

“Da živimo sa Hristom po Jevanđelju, da se trudimo koliko god da možemo, a ono što ne možemo, Gospod će bezbroj puta više dodati i činiti sa nama. Činiće sve što ne možemo umesto nas. Tamo gde je Hristos u nama i sa nama tu nema straha”, rekao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije boravi u posjeti Eparhiji austrijsko–švajcarskoj od 8. juna.

Autor: SRNA/ATV